EU: titokban beszélik meg jövőnket az alapítók

EU: titokban beszélik meg jövőnket az alapítók

Az Európai Unió jövőjéről, valamint az euroszkepticizmusról beszélget majd egymással be nem jelentett találkozóján a közösséget annak idején megalapító hat tagállam külügyminisztere, és arról is értekeznek, hogy minden tagállam azonos értékeket oszt-e. A titkos találkozóról a Politico értesült.

A fő téma állítólag az lesz, hogyan folytassák a közös európai projektet. A Politico forrása szerint az A-terv az, hogy az egész uniót egyben kezeljék, ne pedig kétsebességes Európát alakítsanak ki. A tanácskozáson elvileg a belga, a francia, a holland, a luxemburgi és a német külügyminiszter, vagyis az úgynevezett magországok illetékesei vesznek részt.

Hírdetés

Ismert, jelenleg az Európai Uniót nem csak a brit reformigények terhelik – David Cameron kormánya számos ötletet dobott be annak érdekében, hogy a tagállamok nagyobb szuverenitást kapjanak, de emellett visszavágnák a Nagy-Britanniában élő kelet-európai munkavállalók szociális juttatásait is –, de a déli államok elképzelései és lehetőségei is gyakran eltérnek az északiaktól.

Nemrég például az olasz és a brit külügyminiszter nyilatkozott úgy a The Telegraph-nak, hogy a két ország kétsebességes Európát képzelne el legszívesebben. Úgy vélekedtek: Olaszországnak és az Egyesült Királyságnak nagyon eltérő elképzelései vannak, de ez nem gátolja meg őket egy jobb, kétsebességes Európáért történő munkálkodásban.

A huszonnyolc tagállam hivatalos találkozójára egyébként február 18-án, az Európai Bizottságban kerül sor, ahol a brit reformigények témájában igyekeznek majd valahogy dűlőre jutni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »