Etikai vizsgálatot indítottak Morvai Krisztina ellen

Az Atv.hu értesülései szerint Morvai Krisztina ellen az ELTE Büntetőjogi Tanszék oktatójaként indítottak etikai vizsgálatot az intézmény jogi karán. Egy bejelentés szerint a Jobbik EP-képviselője az intézményhez méltatlanul viselkedett a Budaházy György és társai tárgyalásán. A cikk megjegyzi, hogy a politikusnak nem ez az első ilyen ügye, a korábbiakat azonban – Etikai Kódex hiányában – megúszta. 

Az augusztus végén lezajlott tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék bírája sikertelenül próbálta rendre utasítani mások mellett Morvai Krisztinát is – a bővebb helyszíni tudósításunkat itt olvashatja. Miután az ügyész az ítélet súlyosbításáért fellebbezett, a politikus elénekeltette a magyar és a székely himnuszt a tömeggel, majd nem volt hajlandó elhagyni a termet arra hivatkozva, hogy uniós képviselőként mentelmi jog védi a rendőri intézkedéssel szemben. 

Valóban eljárás alatt áll

Morvai az Atv.hu-nak elismerte, hogy etikai eljárás alatt áll, valamint közölte, hogy védekezését írásban közölte, mivel nem hajlandó semmiféle bizottság előtt vádlottként megjelenni, és eleve bizarrnak és nevetségesnek tartja, hogy egyetemi kollégák egymást vonják felelősségre olyan dolgokért, amelyek nem érintik közvetlenül az egyetem működését.

Állítása szerint akkor avatkozott be a Hunnia per tárgyalásába, amikor bűncselekményt, hivatali visszaélést észlelt, mivel az ügyész nem jegyzetelt az ítélethirdetéskor, viszont azonnal felolvasott egy fellebbezést a laptopjáról, tehát meglátása szerint előre megkapta az ítéletet. A Jobbik EP-képviselője kötelességének érezte ezt jelezni a bíróságnak, és értesíteni a rendőrséget is, hogy még időben le tudják foglalni az ügyész laptopját és átkutathassák az eljáró bíró irodáját.

Hírdetés

Morvai: Jó példával jártam elől

Morvai közölte, hogy meggyőződése szerint nemhogy nem sértette meg az Etikai Kódexet, hanem éppenséggel jó példával járt elől diákjai és a kollégái irányába is.

Az ELTE Dékáni Titkársága a konkrét ügy részletezése nélkül arról nyilatkozott, hogy amennyiben valakinek megállapítják az etikai vétséget, akkor háromféle szankció lehetséges: – az egyetem honlapján nyilvánosságra hozhatják az etikai vétség elkövetésének tényét, – kezdeményezhetik a vezetői megbízatás visszavonását, – kezdeményezhetik a testületi tagságtól való megfosztást, vagy meghatározott időtartamra történő kizárást.

Mivel Morvai Krisztina állítása szerint nem vezető az egyetemen, ezért elmarasztalása esetén nincs honnan kizárni, nincs mitől eltiltani. Egyetlen dolgot tehetnek vele szemben, amit kifejezetten kér is: az intézmény honlapján hozzák nyilvánosságra a vele kapcsolatos döntést, és annak körülményeit.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »