Ételek, melyeket ne együnk este

Ételek, melyeket ne együnk este

Ha hajlamosak vagyunk az alvászavarokra, vagy egyszerűen csak szeretnénk biztosak lenni abban, hogy másnap reggel tökéletesen kipihenten ébredünk, érdemes odafigyelni arra, hogy mit eszünk lefekvés előtt.

A paradicsomszószt két okból is érdemes kerülni az esti órákban. Egyrészt gyomorégést okozhat, másrészt egy tyramin nevű aminosavat is tartalmaz, amely az agyat norepinefrin termelésére serkenti – ettől nő az agyi aktivitás, ami megnehezíti az elalvást – írja a Házipatika.com.

A csokoládéban koffein található, ami azoknál, akik nem kávéznak vagy teáznak rendszeresen, megzavarhatja az alvási ciklust. A csokis édességekben lévő teobromin pedig megemeli a szívritmust, emiatt nehezebben tudunk majd álomba merülni. Ha mindenáron csokit akarunk enni este, akkor válasszuk inkább a fehér csokoládét.

Hírdetés

Bár az alkoholtól a legtöbben könnyen elalszanak, valójában gátolja a mélyalvást, így alkoholos állapotban az alvás nem lesz pihentető, ráadásul a kelleténél rövidebb ideig is tart. A másnaposság pedig csak még tovább ront a helyzeten.

A késői steakvacsora után szinte biztos, hogy nem fogunk jól aludni. Kutatások szerint a zsírosabb húsok fogyasztása gátolja a mélyalvást, ráadásul mivel hosszú ideig tart őket megemészteni, emésztési gondokat is okozhatnak, ami szintén bezavar a nyugodt pihenésbe.

A fűszeres, csípős ételek, mint például a salsa, a refluxra hajlamosaknál gyomorégést okozhatnak, ami megnehezítheti az elalvást. Egy friss kutatás pedig kimutatta, hogy ha napközben kevesebb sót, sós ételt fogyasztunk, akkor éjszaka kisebb eséllyel ébredünk fel arra, hogy ki kell mennünk a mosdóba, a chipsben viszont igencsak sok só található.

A legtöbb üdítőben sok a cukor, némelyikben pedig koffein is van, így lerövidíthetik az alvással töltött órák számát. Lefekvés előtt az egyik legjobb ital a cseresznyelé, ami viszont kifejezetten segíti az elalvást.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »