Ételek, melyek gyulladásokat okoznak

Ételek, melyek gyulladásokat okoznak

Ha szeretnénk hosszú távon is egészségesek lenni, akkor az egyik legjobb, amit tehetünk, ha gyulladáscsökkentő étrendet követünk. Az alábbiakat igyekezzünk minél kisebb mértékben fogyasztani.

A glutén a gabonafélékben található fehérje, amely immunreakciót válhat ki, mely irritálhatja a vékonybél felszínét, és sok emésztéssel, tápanyagfelszívódással kapcsolatos problémát, székrekedést, hasmenést okozhat. A gluténérzékenység kiválthat szorongást, depressziót, hangulatingadozást, bágyadtságot, zavarodottságot, migrént, illetve ízületi fájdalmat és duzzanatot is – írja a Házipatika.com.

Van belőle a kenyerekben, péksüteményekben, a sörben, a borban, némelyik levesalapban és bizonyos erjesztett ételekben is. Azoknál, akik érzékenyek rá, puffadást, székrekedést, hasmenést, szorongást, kiütéseket, viszketést, terméketlenséget, menstruációs problémákat, légzési nehézségeket és súlynövekedést okozhat.

Hírdetés

Fehér liszt, fehér rizs, gabonapelyhek, krékerek, olajban sült krumpli – ezeket is érdemes kerülni, amikor csak lehet.

A laktóz az a cukorféle, ami a tejben, illetve tejtermékekben található. A laktózérzékenyek szervezetében nincs elegendő laktáz nevű enzim, amely a laktóz lebontásához szükséges. A laktózintolerancia hasfájást, gázképződést, puffadást, hányingert és hasmenést is okozhat. Érdekes tény, hogy a natúr görög joghurt 99 százalékban laktózmentes, ezért a legtöbb laktózérzékeny is bátran fogyaszthatja.

A feldolgozott cukorfélék sok üres kalóriát tartalmaznak, megemelik a vércukorszintet, és alig van bennük tápanyag. Nemcsak hizlalnak, de jelentős mértékben táplálják a szervezetben jelen lévő  gyulladásokat is, amelyek számos betegség kialakulásának kockázatát növelik. Ugyanez a helyzet az alkohollal is, így azt is érdemes a lehető legritkábban fogyasztani.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »