Ételek az agyköd és a feledékenység leküzdésére

Ételek az agyköd és a feledékenység leküzdésére

Ha valaha is tapasztalta már az agyködöt, tudja, hogy nehéz pontosan meghatározni – lassú gondolkodás, homályosság, fókuszálási nehézségek, zavartság, koncentrációhiány, feledékenység, a gondolkodási folyamatok elhomályosodása és kommunikációs nehézségek.

Ezek a tünetek idővel a kogníció csökkenéséhez, valamint rövid és hosszú távú memóriavesztéshez vezethetnek. Mivel azonban a tünetek szubjektívek, és az agyi köd nem orvosi állapot, gyógyszer nincs rá – írja a napidoktor.hu.

Nem világos, hogy mi okozza az agyködöt, de egyes tanulmányok szerint valószínűleg összefügg az agyban lévő gyulladással és az agy vérellátásával. Dr. Uma Naidoo táplálkozáspszichiáter szerint a túlzott cukorfogyasztás, a koffein és az alkohol hozzájárul a tüneteihez. “A kiegyensúlyozott, sok tápanyagban gazdag és antioxidánsokban gazdag ételekből álló, következetesen kiegyensúlyozott étrend segíthet” – mondja Naidoo. A tápanyagok az agyunkat táplálják, az antioxidánsok pedig segítenek megszabadulni a mérgező vegyületektől és ellensúlyozzák a gyulladást: “A szivárvány színeinek fogyasztása a tápanyagok és antioxidánsok széles skálájának biztosítása érdekében, amelyre az agynak szüksége van, nagyszerű kiindulópont.”

A gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek számos antioxidánst és tápanyagot tartalmaznak. Színük jelezheti bizonyos antioxidánsok (flavonoidok) jelenlétét, amelyek a pigmentjüket adják:

Hírdetés

A teljes skála fogyasztása segíthet abban, hogy agya megkapja a szükséges antioxidáns támogatást.

Naidoo azt is ajánlja, hogy sok folsavat (B9-vitamin) fogyasszon, amely a leveles-zöld zöldségekben található – az alacsony szint az agyköd és a fáradtságérzet tüneteivel hozható összefüggésbe.

Javasolja továbbá, hogy a tejtermék alapú joghurtot cseréljük le kókusz alapú joghurtra, együnk chiapudingot bogyós gyümölcsökkel és dióval, és adjunk zöldségeket (különösen leveles zöld zöldségeket) minél több étkezéshez, beleértve a reggelit is.

Az erjesztett ételek és fűszerek – fekete bors, kurkuma, chilipaprika és fekete kömény (fűszerként vagy teaként) – rendszeres beépítése az ételeinkbe segíthet antioxidánsokat és ízt is hozzáadni – mondja Naidoo. A kutatások pedig azt sugallják, hogy az antioxidáns luteolinban gazdag ételek fogyasztása különösen segíthet az agyköd idővel való leküzdésében.

A kutatók azt javasolják, hogy a flavonoid luteolin segíthet az agyi köd csökkentésében azáltal, hogy csökkenti a gyulladást az agyban, korlátozza az oxidatív stresszt, gátolja a vírusok aktivitását és csökkenti a kognitív hanyatlást. A luteolin megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a zeller, a brokkoli, az articsóka, a borsmenta, a zöldpaprika, a petrezselyem, a kakukkfű, az olajbogyó és a sárgarépa.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »