Észtország tiltakozik Ukrajna döntése ellen

Ukrajna az „adóparadicsomok”, azaz offshore-országok közé sorolta Észtországot, az észt miniszterelnök személyesen tiltakozott a döntés ellen, amikor találkozott ukrán kollégájával a davosi Világgazdasági Fórumon – jelentette pénteken az UNIAN ukrán hírügynökség. Később Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő cáfolta, hogy Észtországot Kijev offshore területnek minősítette volna.

Jüri Ratas észt miniszterelnök szerint súlyos hibát követett el az ukrán kormány, amit mihamarabb orvosolni kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy a minősítés komoly többletadminisztrációs terheket ró az Ukrajnában működő észt vállalatokra, így veszteséget okoz azoknak.

– szögezte le Ratas, aki az ukrán pénzügyminisztertől ígéretet kapott az ügy rendezésére.

Hírdetés

Az UNIAN felidézi: az ukrán kormány tavaly december végén bővítette ki azon államok listáját, amelyek ukrajnai műveleteit – átruházási árképzésük miatt – ellenőrzendőnek minősít, ami Tallinn szerint azt jelenti, hogy ezen államokat offshore országoknak nevezi.

A listán Észtország mellett Magyarország és Lettország is szerepel

– jegyzi meg az ukrán magán hírügynökség.

Volodimir Hrojszman – sajtószolgálatának pénteki közlése szerint – később telefonon beszélt észt kollégájával, akinek ekkor már félreértésnek nevezte és cáfolta, hogy offshore államnak minősítette volna kabinetje Észtországot. Hrojszman kifejtette, hogy Észtország egy olyan listára került fel, amelyen azok az országok szerepelnek, ahol a nem megosztott nyereséghányad után nem kell adót fizetni. Ez az ukrán miniszterelnök szerint alkalmas arra, hogy Ukrajnában a jogi és magánszemélyek csökkentsék adóalapjukat és elkerüljék a megszerzett haszon utáni adófizetést az országban. Hangsúlyozta, hogy az ukrán illetékes szervek csak azokat ellenőrzik, akik Ukrajnában adókötelesek. Hozzátette, hogy ez megfelel a nemzetközi gyakorlatnak.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »