Észtország elutasítja Brüsszel javaslatát

Észtország elutasítja az Európai Bizottság javaslatát a menekültek automatikus elosztására a tagállamok között – jelentette be szerdán Hanno Pevkur belügyminiszter.

„Úgy vélem, a menekültek automatikus elosztási mechanizmusa nem képes megoldani a migrációs válságot” – idézi a Postimees című észt napilap a belügyi tárca vezetőjét. Pevkur hozzátette: Észtország továbbra is támogatja a dublini rendszert, amelynek értelmében a menedékkérőknek ott kell menekültstátusért folyamodniuk, ahol elsőként az Európai Unió területére lépnek.

Hírdetés

Az Európai Bizottság szerdai javaslata szerint menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) „szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában.

A korábban elfogadott egyszeri kötelező kvóta alapján Észtországnak 2017 végéig 523 közel-keleti és afrikai országokból származó menekültet kellene befogadnia. Ugyanakkor eddig mindössze 19 menedékkérőt vettek fel.

A nap folyamán egy másik balti ország, Litvánia is elutasította – elfogadhatatlannak minősítve – az Európai Bizottság javaslatát. Litvániának két éven belül 1105 embert kellene befogadnia Szíriából, Irakból és Eritreából.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »