Észbontók – Vajon valóban kiskorúakat itatnak részegre a forgatásokon?

Észbontók – Vajon valóban kiskorúakat itatnak részegre a forgatásokon?

Van-e a Földön gravitáció? Mi nehezebb: egy kiló toll, vagy egy kiló vas? Mit ünneplünk március 15-én? Fogós és ravasz kérdések, melyekre bizony nem mindenki tudja a választ. Csak, aki kijárta az általános iskolát. Az Észbontók című műsor viszont nagy sikerrel gyűjti össze honi idiótáinkat, akik sokszor azt se tudják, hogy a bab az hús-e? Elkeserítő képet fest ez a magyar szürkeállományról. Vagy tán mégsem? Esetleg a műsorszerkesztők manipulálnak? Netán részegre itatják a játékosokat? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ.***

Hogy miért kerestem pont ezekre a kérdésekre a választ, azt kalandozásaim egyike indokolja. Tudni kell, hogy a magyar ember mindig kalandozó alkat volt. S míg régebben Ravennáig mentünk, hogy letegyük névjegyünket Európa asztalára, most jobb híján a TikTok nevű pszeudokulturális képződményen, valamint azok alternatíváin keressük a választ az élet értelmére.

Így akadtam egy számomra eleddig ismeretlen tartalomgyártóra, aki abbéli sirámait mondja el, hogy őt biza felismerték. És igen, ő volt az Észbontók azon adásában, ahol élénken ecsetelte mellette ülő barátnőjének, hogy gravitáció bizony csak az űrben létezik, ezért a feldobott tárgyak a Földön egész biztosan nem a tömegvonzás miatt zuhannak le.

Aki nem ismerné, az Észbontók az a fajta műsor, amiben az egyszerű kérdéseket megválaszoló ostoba és primitív alanyok válaszainak helyességét a tőlük egy fokkal kevésbé ostoba és primitív játékosok próbálják meg kitalálni. Ostobaság és primitívség tekintetében persze erős a mezőny köztük az elsőségért, hiszen maguk a játékosok is tudják, hogy milyen műsorban fognak szerepelni, ergo mely televíziós produkcióban fogják kiröhögni azokat, akik egy-egy adott kérdésre rossz feleletet adnak.

A nagy kérdés természetesen már a műsor kezdete óta az volt mindenki számára, hogy vajon ezek az emberek tényleg ennyire gyökerek? Na, itt lép a képbe a magyarázkodó hölgy, aki próbálja lerántani a leplet a titokról.

Nyilván azok a kommenterek, akik felismerték őt, nem bántak vele kesztyűs kézzel. Nekik címzett sirámait a hölgy a következő videóban mondja el:

*

*

Ez alapján végre megnyugodhatunk. Valószínűleg az emberek nem annyira sík hülyék, ahogyan azt a tévében előadják. És ebben tökéletesen igaza van, hiszen a 4 millió futballszakértő országából egycsapásra 6 millió virológus országává váltunk, ami, amellett, hogy meglepően merész profilváltás, intellektuálisan is egy sokkal magasabbra ívelő pályaorientáció.

A gyengébbik nem eme elme-éke azonban 19-re is képes lapot húzni második videójával:

*

*

A második videó a „forgatás alatt adnak-e alkoholt, illetve mi újság a titoktartási szerződéssel” témakört járja körül, meglepő őszinteséggel. A válaszokból kiderült, hogy nemcsak adnak, de egyenesen tukmálják a szeszt a játékosokba, ráadásul kiskorúakat is részegre itatnak.

A szerződésről meg annyit, hogy egyáltalán nem szerepel benne, melyik produkcióba is készül a műsor.

***

Mivel utána akartam járni a dolgoknak, a „hallgattassék meg a másik fél is” etikai minimumát követve megkerestem a Viasat3 televízó illetékeseit, akik a csatornát üzemeltető Sony Pictures-höz irányítottak. Így kérdéseimet nekik tettem fel:

„Tisztelt Cím!

Egy, az Észbontók adásában szerepelt tiktoker a közösségi videómegosztó portálon a következő állításokat tette nyilvános videójában:

Hírdetés

– A készítők egyéves titoktartási szerződést írattak alá vele, amely szerződésben nem említették, hogy az Észbontók című műsorban fog szerepelni.

– A forgatás során többször is rákérdezett, hogy ugye, ez nem az Észbontók? Erre azt a választ kapta állítása szerint, hogy nem, ez egy másik, teljesen új műsor.

– A szereplők imbecil viselkedése megrendezett.

– A forgatások során végig alkoholtartalmú italokkal itatták a szereplőket, a kiskorúakat is, egészen addig, amíg azok be nem rúgtak.

A mai nap folyamán várom e kijelentésekkel kapcsolatos észrevételeiket, megjegyzéseiket.

Varga-Bíró Tamás – Pesti Srácok Hírportál”

*

Néhány óra múlva a válasz is megérkezett:

„Tisztelt Varga-Bíró Tamás!

Köszönjük a megkeresését.

A szóban forgó hölgy valótlan állításokat tett a műsorral kapcsolatban, amelyeket ezért a csatorna részéről nem kívánunk kommentálni, a szükséges lépéseket megtettük az ügyben. További kérdések esetén kérjük, forduljon a műsor produkciós cégéhez, a Show & Game-hez.

Üdvözlettel:

A VIASAT3 sajtóosztálya”

*

Itt valamiért újra átváltottak VIASAT3-ra, de az előre borítékolható válaszuk volt a lényeg, nem pedig a folyamatosan váltogatott nevük.

Magam is dolgoztam kereskedelmi televíziónál, így pontosan tudom, hogy milyen algoritmus alapján történnek a dolgok akkor, amikor a felelősség kérdését firtatja valaki. A csatorna mögött mindig egy cég, vagy cégcsoport áll. A csatorna műsorait pedig különféle gyártó cégek készítik, mint például a levélben említett Show & Game, amelyik az egyik legnagyobb és legismertebb beszállító cég Magyarországon, amiről a kedves olvasó IDE KLIKKELVE maga is meggyőződhet. (Magam is dolgoztam velük számos produkcióban.)

Nekem a gyártó céggel ezek után már nem kellett foglalkoznom, ugyanis a műsorok minden esetben a csatorna vezetőinek elfogadásával kerülnek adásba, tehát a felelősség elsősorban őket, másodsorban a csatornát üzemeltető céget vagy cégcsoportot terheli.

Amiért ugyanis tiszta vizet szerettem volna önteni a pohárba, az pontosan az a fajta lelkiállapot, amikor egy végtelenül ostoba ember még jobban bemártja magát bűnei mocsarába. Bűn, írom, és úgy is gondolom. Meggyőződésem ugyanis, hogy minden olyan tevékenység, amely a legalantasabb emberi ösztönökre hatva fejti ki hatását, bűnnek minősül. Ez a műsor már önmagában is szörnyű és kontraproduktív. Hatásmechanizmusát tekintve arra az állapotra kondicionálja a nézőt, hogy lám, vannak, akik még nála is sokkal ostobábbnak. Nála, aki az Élet Iskolájában végzett, ahol Isten a tanár. Neki, aki máskülönben simán elküldi a jó kurva anyjába az atomfizikust, amikor az a szerencsétlen barom nem képes felfogni, hogy a naperőmű az igenis mini atomreaktor.

Mondanám, hogy ez a tendencia csak korunk internetes társadalmában létezik, de ez egyáltalán nem így van. Már a régi korok emberei is dobáltak záptojásokkal törpéket a piactéren, s nézhették a paraván takarásából három garasért egy röpke pillanatra eléjük libbenő szakállas asszonyt, vagy háromlábú kisfiút, arról nem is beszélve, hogy eme embercsoportok fő látványosságai közé tartoztak a nyilvános kivégzések. Ezek a modern változatok semmivel sem jobbak vagy rosszabbak a korábbi idők nyilvános megalázásainál. Egyszerűen a platform változott.

***

Hogy mi fog történni ezzel a hölggyel? Nos, a csatorna egész biztosan be fogja őt perelni az állításai miatt. A hölgy pedig nem fogja tudni bizonyítékokkal alátámasztani kijelentéseit. Tehát veszíteni fog.

A médiát viszont – ingyenes reklámként – bejárja majd ennek a híre, s így a butácska kislányról egy második bőrt is le tud húzni a produkció, méghozzá úgy, hogy a pár tízezer forintos tiszteletdíj kifizetése helyett ezúttal ők fognak kapni pár százezer forintot sérelemdíjként.

Az ostoba és primitív emberek pedig továbbra is késztetést fognak érezni arra, hogy piaci törpék és záptojás híján tévés bohócokkal elégítsék ki alantas vágyaikat. Avagy ők álljanak be záp-kommentekkel dobálható alanyként a célkeresztbe.

() VBT ()Kiemelt kép: Észbontók – Sony Pictures Television

The post Észbontók – Vajon valóban kiskorúakat itatnak részegre a forgatásokon? appeared first on VBT.


Forrás:vbt.pestisracok.hu
Tovább a cikkre »