Észak-koreai válság: megvan Dél-Korea válasza

Ballisztikus rakétával hajtott végre hadgyakorlatot hétfőn Dél-Korea, válaszul az előző napi észak-koreai kísérleti atomrobbantásra – közölte a dél-koreai hadsereg vezérkara.

A közlemény szerint a hadgyakorlaton légi és szárazföldi erők vettek részt, Hjonmu típusú ballisztikus rakétát, illetve F-15K vadászgépről kilőtt, nagy hatótávolságú levegő-föld rakétát vetettek be. A vezérkar hangsúlyozza, hogy a kilőtt rakéták pontosan eltalálták a Japán-tengerben kijelölt célpontokat, amelyek meghatározásakor figyelembe vették annak az észak-koreai gyakorlótérnek a fekvését, ahol végrehajtották az újabb atomrobbantást.

A dél-koreai védelmi minisztérium által közreadott képen egy hadgyakorlat részeként fellőnek egy Hjonmu típusú ballisztikus rakétát egy ismeretlen dél-koreai helyszínen 2017. szeptember 4-én, válaszul az előző napi észak-koreai kísérleti atomrobbantásra. A hadgyakorlaton csak a dél-koreai fegyveres erők vettek részt, de a vezérkar hangsúlyozza, hogy újabb közös hadgyakorlatokra készülnek az amerikai hadsereggel. Forrás: MTI

A hadgyakorlaton csak a dél-koreai fegyveres erők vettek részt, de a vezérkar hangsúlyozza, hogy újabb közös hadgyakorlatokra készülnek az amerikai hadsereggel.

Phenjan vasárnap jelentette be, hogy sikeres kísérletet hajtott végre hidrogénbombával. A kísérleti atomrobbantás immár a hatodik, minden korábbinál nagyobb erejű volt, és két erős földrengést váltott ki. Szakértők egyelőre nem tudják kétséget kizáróan megerősíteni, hogy a tesztelt bomba valóban hidrogénbomba volt. Ez utóbbit termonukleáris bombának is nevezik, és jóval pusztítóbb az atombombánál.

Hírdetés

A dél-koreai hadsereg katonái páncélozott harci járművekkel gyakorlatoznak a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett fekvő dél-koreai Padzsu gyakorlóterén 2017. szeptember 4-én, válaszul az előző napi észak-koreai kísérleti atomrobbantásra. A hadgyakorlaton csak a dél-koreai fegyveres erők vettek részt, de a vezérkar hangsúlyozza, hogy újabb közös hadgyakorlatokra készülnek az amerikai hadsereggel. 
Forrás: MTI

Így jutott el Észak-Korea a sikeres atomrobbantásig

Tokió és Szöul még szigorúbb szankciókat akar Phenjan ellen

Abe Sindzo japán miniszterelnök és Mun Dzse In dél-koreai elnök egyetértésre jutott hétfőn abban, hogy még szigorúbb ENSZ-szankciók bevezetéséért fognak kardoskodni Észak-Korea ellen az újabb, már hatodik kísérleti atomrobbantás miatt.

A japán kormány közölte: Abe és Mun telefonon egyeztetett, és a japán kormányfő azt mondta, hogy az újabb észak-koreai atomrobbantás „közvetlen kihívást jelent az egész nemzetközi közösségnek”.

Alapvető fontosságú, hogy mindenki a lehető legnagyobb nyomást gyakoroljon Észak-Koreára, a többi között egy új, szigorúbb határozat elfogadásával az ENSZ Biztonsági Tanácsában

– tette hozzá Abe Sindzo. Abe sürgetni fogja Kínát és Oroszországot, hogy tevékenyebb szerepet játsszon ebben. Abe és Mun megállapodott abban is, hogy folytatják a szoros egyeztetést egymással és Washingtonnal az Észak-Korea jelentette veszély elhárítására. Az ENSZ BT már számos alkalommal fogadott el büntetőintézkedéseket Észak-Korea ellen atom- és rakétakísérletei miatt.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »