Észak-koreai hackertámadás érte a Magyar Fejlesztési Központ szerverét

A 168 Óra információi szerint digitális támadás érte a Magyar Fejlesztési Központ (MFK) szerverét, melyen a teljes hivatali dokumentációt, a szerződéseket, a számlákat, a vállalati szoftvereket, lényegében a tevékenységéhez kapcsolódó összes digitális adatot tárolják.

A lapnak a támadásról szóló hírt, hivatalos válaszok hiányában, a Magyar Rögbi Szövetség technikai igazgatója, Debreczeny Dénes erősítette meg telefonon. A szövetség több szálon is érintettje az ügynek, mivel a fejlesztési központ igazgatója, Kiss Antal a rögbiseknél is elnöki posztot tölt be. A Rögbi Szövetség is a támadásban érintett szervereken tárolta az adatait.

Az MFK feladata az Európai Strukturális és Beruházási Alapok terhére kiírt uniós nyílt pályázatok figyelése, valamint az, hogy tájékoztassa az államigazgatási, önkormányzati, vállalati és civil szektort az elérhető forrásokról és a pályázati feltételekről. Az MFK együttműködésben állt a külügyi tárca mellett az Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Agrárminisztériummal és számos kormányszervvel, valamint civil-, sport- és egyéb szervezetekkel. A központ működteti a Pályázatok Magyarul honlapot is,

az első hírek ezért feltételezték, hogy milliárdos tételű támogatások dokumentációi semmisültek meg.

Hírdetés

A 24.hu viszont közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium cáfolatát, mely szerint

valóban kibertámadás történt, de az adatok nem vesztek el és a szerveren működő levelezőrendszer sem sérült.

Az MFK pedig a hatályos rendelkezések alapján eljárva a vírustámadás észlelése után azonnal leállította rendszereit, és tájékoztatta a kormánybiztosságot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonsági szolgálatát, valamint késedelem nélkül hivatalos bejelentést tett a Nemzeti Kibervédelmi Intézet felé.

Az MFK a vírustámadás után a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel és felügyeleti szerveivel együttműködve megtette a szükséges lépéseket a rendszer és biztonsági hátterének helyreállítására.

A 168 Óra szerint mivel a hackertámadás kormányzati szervezetet érintett, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak kellett kivizsgálnia az esetet. Debreczeny Dénes közvetve úgy értesült a vizsgálatról, hogy észak-koreai eredetű volt a támadás.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »