Észak-Korea: Washington elért a diplomáciai erőfeszítések határáig

Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: Észak-Korea jobb belátásra térítésében Washington elért a diplomáciai erőfeszítések határáig. A nemzetbiztonsági tanácsadó Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövettel együtt részt vett a szokásos napi sajtóértekezleten a Fehér Házban.

Herbert hozzátette: az észak-koreai válság kezelésére „van katonai megoldás”. A nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az Észak-Korea ellen hozott szankciók szigorú betartásának és betartatásának fontosságát. Herbert figyelmeztette azokat, akik a békés megoldásról beszélnek, hogy „a katonai megoldás lehetősége igenis az asztalon van” – mondta. Szerinte, ha szükségesnek látszik, az amerikai kormány majd él is vele.

Nikki Haley ENSZ-nagykövet szintén a büntetőintézkedések fontosságát hangsúlyozta. Leszögezte, hogy a legutóbb hozott szankciók nyomán az Észak-Koreába irányuló kereskedelem 90 százaléka egyszerűen leáll majd. Haley beszélt Szíriáról is, szerinte az Egyesült Államok addig nem lesz elégedett, amíg Szíria nem válik stabil állammá. Ez viszont addig nem érhető el, amíg Bassár el-Aszad elnök van hatalmon.

Az ENSZ-nagykövet bejelentette azt is, hogy Donald Trump amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés jövő heti ülésén mondandó beszédében a béke, a biztonság és a nemzetközi közösség összefogásának fontosságát hangsúlyozza majd.

A sajtóértekezleten kiderült az is, hogy az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés ülésszakán hétfőn Franciaország és Izrael, kedden Törökország és Afganisztán vezetőivel, valamint latin-amerikai politikusokkal találkozik, csütörtökön pedig megbeszélést folytat Dél-Korea és Japán vezetőivel, az ukrán elnökkel és a katari emírrel is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »