Észak-Korea ott szerez pénzt, ahol tud

Észak-Korea ott szerez pénzt, ahol tud

Észak-Korea a kínai piacon próbálja értékesíteni azokat az elkobozott dél-koreai termékeket, amelyeket a keszongi ipari parkban gyártottak – jelentette kedden a Szabad Ázsia Rádió.

Észak-koreai kereskedők szállítják Kínába a dél-koreai vállalatok árucikkeit, és még csak nem is titkolják a származási helyüket. A híradás szerint Észak-Koreában is árulják őket.

Hírdetés

Dél-Korea február 10-én jelentette be, hogy teljesen felfüggeszti az Észak-Koreával közösen üzemeltetett keszongi ipari park működtetését, válaszul arra, hogy Phenjan négy nappal korábban föld alatti kísérleti atomrobbantást, majd rakétakísérletet hajtott végre. A kommunista állam ezt követően felszólította Dél-Korea állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az ipari létesítményt. Észak-Korea elkobozta a dél-koreai vállalatok kinnlevőségeit, és lefoglalta az ipari parkban gyártott termékeiket is.

A keszongi ipari parkot 2004-ben nyitották meg, bizonyítandó, hogy együtt tudnak működni olyan dolgozók, akik két gyökeresen eltérő gazdasági rendszerből érkeztek. Az ipari park bezárása súlyos csapást jelentett Phenjan számára, mert fontos valutabevételi forrástól esett el. A két országot elválasztó demarkációs vonal északi oldalán található ipari parkban mintegy 120 dél-koreai cég üzemelt. Tavaly 54 ezer észak-koreai munkást vettek fel ezek a vállalatok, mintegy 500 millió dollár értékben állítottak elő különféle termékeket. Szöul azt gyanította, hogy Észak-Korea atom- és rakétaprogramja fejlesztésére költötte a park működtetéséből származó bevételeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »