Észak-Korea nemsokára igazi atomhatalom lehet

Észak-Koreának sikerült létrehoznia egy olyan mini nukleáris töltőfejet, amit be tud illeszteni a rakétáiba – áll egy bizalmas amerikai állambiztonsági jelentésben, amit a Washington Post szellőztetett meg. Ha Kim Dzsongunnak ilyen nukleáris töltőfeje, ez azt jelenti, hogy a phenjani rezsim átlépett egy fontos mérföldkövet, hogy teljes értékű atomhatalom legyen.

Hírdetés

A legjobb, ha Észak-Korea többé egyetlen fenyegetést sem tesz az Egyesült Államok felé. Tűzzel-vassal fogunk válaszolni nekik, amilyet még nem látott a világ – válaszolt a fejleményre harcias fenyegetéssel Donald Trump amerikai elnök.

Az elemzést az Egyesült Államok legfontosabb katonai hírszerző szervezete, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) készítette még a múlt hónapban. Nem sokkal korábban egy másik amerikai jelentés is napvilágot látott, mely szerint Észak-Korea a korábban gondoltnál jóval több, akár hatvan atomfegyverrel is rendelkezhet. Eddig az elemzők általában ennél kisebb számokról beszéltek.

Trump korábban már többször jelezte, hogy Kim-Dzsongunnak soha nem engedhetik meg, hogy nukleáris fegyvereivel az Egyesült Államokat fenyegesse. H.R. McMaster, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója néhány napja azt mondta, hogy az USA a katonai opciót sem zárja ki a koreai fegyverkezés miatt. A nemzetközi színtéren Oroszország és Kína (Észak-Korea egyetlen kvázi patrónusa) is beállt az ENSZ Biztonsági Tanácsában az eddigieknél is szigorúbb gazdasági szankciók mögé Észak-Koreával szemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »