Észak-Korea figyelmeztette az Egyesült Államokat

Phenjan óva inti Washingtont és Szöult rendszeres közös hadgyakorlatuk megtartásától.

Észak-Korea figyelmeztette vasárnap az Egyesült Államokat: a Phenjan és Washington közötti jelenlegi feszült helyzetben „ne öntsön olajat a tűzre” azzal, hogy megtartja hétfőtől évi rendszeres közös hadgyakorlatát Dél-Koreával.

A több tízezer katona részvételével megrendezendő hadgyakorlat célja ezúttal is felkészülés Dél-Korea megvédésére egy esetleges északi támadás esetén – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Hírdetés

„A közös hadgyakorlat a velünk szembeni ellenségesség legközvetlenebb kifejezése, és senki nem tudja garantálni, hogy a gyakorlatból nem lesznek valóságos harcok” – olvasható az észak-koreai állampárt lapjának, a Rodong Szinmunnak a vasárnapi számában megjelent cikkben. A publicista óva inti az Egyesült Államokat attól, hogy „egy atomháború kicsússzon a felek ellenőrzése alól”. „Ha az Egyesült Államok azt gondolná: majd úgy zajlik le egy háború a félszigeten, hogy nem terjed át hozzá, a Csendes-óceán másik partjára, akkor nagyobbat téved, mint bármikor korábban” – tette hozzá.

Az amerikai külügyminisztérium korábban közölte, hogy a gyakorlat – mint már korábban sokszor – főleg számítógépes szimulációk formájában zajlik majd.

A dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlattal párhuzamosan hétfőn Japánban folytatódik a közös amerikai-japán hadgyakorlat is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »