Esterházy János- emlékérem díjjal tüntették ki a Mária Rádió Mirjam és a Remény hetilapot

Esterházy János- emlékérem díjjal tüntették ki a Mária Rádió Mirjam és a Remény hetilapot

Az eső ellenére is nagy érdeklődés mellett szervezték meg szeptember 13–14. között az Isten Szolgája Esterházy János Zarándoknapot az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban.

Az Esterházy János-emlékérem további két díjazottja a Mária Rádió Mirjam és a Remény hetilap.

A második díjazott a Mirjam Rádió, a felvidéki magyar nyelvű Mária Rádió volt. Tevékenységét Gubík László ekképpen méltatta:

„Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy ma a Mária Rádió Mirjam tevékenységét díjban részesíthetjük.

A Mária Rádió Mirjam küldetése példaértékű, hiszen nemcsak a keresztény értékeket közvetíti, hanem különös hangsúlyt fektet Isten szolgája, Esterházy János életének és örökségének hiteles bemutatására, amelyért fáradhatatlanul dolgozik, hogy azt minél szélesebb közösség megismerhesse.

A rádió aktív szerepet vállal Esterházy János emlékezetének ápolásában. Rendszeres kapcsolatot ápol az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközponttal, és állandóan hírt ad annak tevékenységéről, hogy ez a nemes ügy minél több emberhez eljusson.

A szerda reggeli Napindító című műsorukban visszatérő vendégei a Esterházy János örökségéhez kötődő események és rendezvények szervezői, így közel hozva a hallgatókhoz az Esterházyval kapcsolatos történéseket, nemcsak a Felvidéken, de az összes magyarlakta területen.

Különösen kiemelkedő A mi jelünk című 12 részes sorozatuk, amelyben dr. Molnár Imre közreműködésével Esterházy János életét, korát és emlékezetének újraéledését mutatták be.

E sorozat értékét tovább növeli, hogy a Kárpát-medence több Mária Rádiója is átvette, így Erdélyben és Magyarországon is hallható volt, ezáltal határokon átívelő módon vitte tovább Esterházy János szellemi hagyatékát.

A Mária Rádió Mirjam tehát nemcsak hitet közvetít, hanem egy olyan kulturális és történelmi örökséget is éltet, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

Az Esterházy emlékérem 2024. évi második díjazottja a Mária Rádió Mirjam. ” – zárta méltatását Gubík László.

A díjat a rádió műsorigazgatója, Lépes Lóránt atya és Szabó Zsolt elnök vette át.

Az atya a díj kapcsán kifejtette, hogy a Mária Rádió 2012-es indulásakor, megálmodták, hogy meg kellene erősíteni a keresztény gyökereket, az anyanyelvhez való hűséget, ami teljes mértékben összhangban van Esterházy János elveivel, életével.

Szabó Zsolt köszönetét fejezte ki, hogy a rádió bebizonyította a felvidéki magyarságnak azt, hogy önzetlenül össze tudnak fogni, és nagy álmokat tudnak megvalósítani. Ennek az egyik bizonyítéka az a 4 darab, most már 24 órán át hallható magyar nyelvű frekvencia, amit a Felvidéken hallhatnak az internetes hallgatás mellett. „Nagyon jó érzés kapni, de legalább olyan jó érzés adni valamit” – zárta gondolatait Szabó Zsolt és átnyújtott egy fényképet Paulisz Marián polgármester úrnak, amin jómaga mellett Szabó Zsolt bátyja, édesapja, Duray Miklós, Ladányi Lajos, Bárdos Gyula és Paulisz Boldizsár is rajta van.

Harmadik díjazottként Esterházy János- emlékérem díjban részesült a Remény hetilap. 

Hírdetés

Tevékenységét Gubík László így méltatta:

„A következő néhány percben szeretném Önöket megismertetni egy olyan kezdeményezéssel, amely a rendszerváltozás után egy évvel „született”. 1990-ben indult el az egyetlen szlovákiai magyar katolikus hetilap, a Remény.

A harminchárom éve, minden héten megjelenő kiadvány a felvidéki magyar katolikusok lelki és szellemi fejlődését szolgálja. Ez a lap nem csupán egy újság, hanem egy közösség szíve és lelke. A lap óriási szerepet tölt be a vallási kultúra közvetítésében, illetve a felvidéki katolikus hitélet bemutatásában. A hetente 16 oldalon megjelenő újság az érdeklődőknek olyan írásokat, cikkeket kínál, amelyek által lelkileg gazdagodhatnak, hitbéli tudásukat elmélyíthetik.

A Remény megpróbál erőt, hitet – s ahogy a nevében is benne van –, reményt adni, kitartásra buzdítva az olvasót hitében és magyarságában.

Emellett szerepet vállalnak Esterházy János mielőbbi boldoggá avatásának előmozdításában is.

Az idei évben a hetilap szerkesztősége együttműködve más szervezetekkel értékes konferencia szervezésében vállalt jelentős szerepet.

Április 26-án a Glória Papi Társulat, a Nagymegyeri Plébánia, illetve a Nagyszombati Főegyházmegye Hitoktatási Hivatala szervezésében lett megtartva a lelkinap és a konferencia, mely eseménynek Nagymegyer városa adott otthont. Az esemény a helyi Szent Miklós-plébániatemplomban egy ünnepi szentmisével vette kezdetét, majd koszorút helyeztek el a templom oldalán található emléktáblánál, melyet Esterházy János halálának hatvanadik évfordulója alkalmából állíttattak fel.

A konferencia előadásai érintették Esterházy János boldogavatásának előre mozdításának lehetőségeit, a gróf teljes életútjának bemutatását, kiemelve a szenvedéseit, megpróbáltatásait, továbbá a családjához, a szülőföldjéhez és a hitéhez fűződő bensőséges viszonyát. A hallgatóság tanúságtételekben azonosulhatott Esterházy János kapcsán az ellenségszeretet fontos kérdéseiről.

Az Esterházy János-emléknapra október 15-én került sor a bacsfa-szentantali kegytemplomban. Az eseményre Magyarországról is sok hívő érkezett, a szentmise főcelebránsa pedig Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek volt.

A Szerkesztőség hálás az együttműködésért, a sok segítségért, és bíznak abban, hogy az általunk szervezett események is hozzájárulnak Isten Szolgálja Esterházy János mielőbbi boldoggá avatásához.”

Bartalos Nikolas (Fotó: HA)

A díjat Bartalos Nikolas főszerkesztő-helyettes vette át, aki nagy megtiszteltetésként tekint a díjra, amelyet az egyetlen szlovákiai magyar katolikus hetilap kapott.

Véleménye szerint Esterházy Jánost bizonyára nagy örömmel töltötte volna el, ha még életében egy ilyen lap megjelenhetett volna a Felvidéken, hiszen élete során mindig az igazság, a vallás és a közösség erejében hitt.

Mint azt kifejtette, Esterházy életútja és a Remény hetilap egyaránt a közösségi összetartozás fontosságát hirdeti, és arra ösztönöz mindenkit, hogy soha ne feledjék el azokat az értékeket, amelyekért a gróf az életét áldozta.

„Ez az elismerés nem csupán a mi szerkesztőségünknek, hanem minden egyes munkatársunknak és az olvasóknak is szól, akik hittel és kitartással támogatják a küldetésünket: Esterházy János neve kötelez bennünket arra, hogy továbbra is őrizzük és ápoljuk a magyar keresztény közösségi értékünket, hitünket és kultúránkat. Ez a díj bátorítás mindannyiunk számára, hogy tovább folytassuk szolgálatunkat és hirdessük az igazságot, a hitet és a szeretetet egy nehéz, kihívásokkal teli világban. Köszönjük mindazoknak, akik évek óta kitartóan dolgoznak a Reményért és mindazoknak, akik olvasóként és támogatóként velünk tartanak ezen az úton. Isten áldja Önöket! Köszönjük az elismerést!”

Az Esterházy János Zarándoknapon hírportálunk, a Felvidék.ma is részesült a díjazásban, erről bővebben itt olvashatnak:

Esterházy János-emlékérem díjban részesült a Felvidék.ma hírportál és szerkesztősége

(Németh Tímea/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »