Esélyük sincs a menekülteknek keresztkérdéseket feltenni

Esélyük sincs a menekülteknek keresztkérdéseket feltenni

Duplán regisztrálják a hatóságok azokat a határsértőket, akik menedékkérelmet nyújtanak be Magyarországon. Mivel sokaknak nincsenek okmányaik, a nyilvántartásba azok az adatok kerülnek be, amelyeket bemondanak. Az adatok hitelességét hiába próbálják később keresztkérdésekkel ellenőrizni, a kérelmezők többsége addigra már elhagyja az országot.

Hétvégén nyílt meg az új idegenrendészeti előállító állomás Röszkén, a táborban veszik nyilvántartásba a Szerbiából érkező határsértőket. A jövevények többsége szírnek vallja magát, mióta Németország közölte, hogy a polgárháború miatt minden szíriai menekültet befogad. „A rendőrségnek a regisztráció során nem feladata, hogy az állampolgárságot megállapítsa, egy meghallgatás keretében rögzítjük a személyes adatokat, illetve a már említett fényképet és ujjnyomatot rögzítjük, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal eljárása során kell ezeket az adatokat pontosítani” – közölte Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztályvezetője.

Hírdetés

Azokat, akik menedékkérelmet nyújtanak be, duplán regisztrálják, a bevándorlási hivatal is nyilvántartásba veszi őket. „A bevándorlási hivatal, a menekültügyi hatóság az eljárás során szintén rögzíti az ujjnyomatot, fényképet készít a menedékkérőről, és természetesen felveszi a személyi azonosító adatait, mivel okmányokkal nem rendelkezik, bemondás alapján rögzíti ezeket az adatokat. Itt a regisztrációnak nem is az a célja, ha meg tudja állapítani természetesen a hatóság egyértelműen az adatokat, akkor azt hitelt érdemlően rögzíteni tudja, de a későbbiek során, a menekültügyi eljárás során tisztázza a hatóság, hogy a kérelmező szavahihető-e. Vannak olyan országspecifikus kérdések, amiket például csak az tud megválaszolni, aki az adott országból érkezett” – jelentette ki Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese.

A menekültügyi hatóság munkatársainak azonban általában esélyük sincs feltenni a keresztkérdéseket. A menedékkérelmet benyújtó határsértők többsége nem várja meg az eljárás végét, hanem továbbáll nyugatra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »