És vége – fellázadt Brüsszel is a CETA ellen!

És vége – fellázadt Brüsszel is a CETA ellen!

Persze, nem az Európai Unió hivatalnokai mentek neki az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezménynek (CETA), hanem az önálló Brüsszel tartomány csatlakozott a „vallon szabadságharchoz”. Ebben a pillanatban úgy fest a helyzet, hogy nem fogják aláírni a CETA-t október 27-én. Sőt, azt határozatlan időre el is napolják.

André Antoine, a vallon parlament elnöke a belga RTL rádiónak adott reggeli interjújában leszögezte: nem tudják elfogadni azt az ultimátumot, amely hétfő estig döntésre kényszerítené őket.

Közel a győzelem! Hétfő estig kell kitartania a vallonoknak

Több nemzetközi hírügynökség is úgy tudja, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő este tárgyalni fog Charles Michel belga kormányfővel, hogy a kanadai miniszterelnök időben eldönthesse, hogy Brüsszelbe utazik-e csütörtökön az aláírásra. Amennyiben a belga miniszterelnök nem tudja garantálni, hogy Vallónia elutasító álláspontja meg fog változni, akkor határozatlan időre elhalasztják az EU-Kanada csúcsot.

Hírdetés

Hasonló véleményének adott hangot vasárnap este Paul Magnette vallon miniszterelnök is, mondván, hogy

„az ultimátumok nem összeegyeztethetők a demokratikus jogok gyakorlásával”.

Mint ismert, a belga szövetségi kormány addig nem tudja ratifikálni a szabadkereskedelmi egyezményt, ameddig minden tartományi parlamentje rá nem bólint.

Hétfő délelőttre a helyzet még rosszabb lett, legalábbis az észak-amerikai multinacionális cégek szempontjából, ugyanis Rudi Vervoort a tartomány szóvivője bejelentette, ők sem támogatják a CETA ideiglenes hatályba lépését. Kiállnak Vallónia mellett.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőig vár választ arra, hogy lemondja-e Justin Trudeau kanadai miniszterelnök meghívását.

Jelenleg úgy tűnik, feleslegesen repülné át az Atlanti-óceánt az észak-amerikai államfő. Nem lesz CETA!


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »