És azt tudta, hogy már a matematika is rasszista?

Manapság az Egyesült Államokban bárki és bármi könnyen válhat rasszistává, így ne lepődjünk meg: most maga a matematika hirdeti a „fehér felsőbbrendűséget”.

Hírdetés

Legalábbis ezt gondolja Rochelle Gutierrez, az University of Illinois at Urbana-Champaign matematikaprofesszora – derül ki az ő közreműködésével megírt könyv egyik fejezetéből.

Gutierrez kutatási területe az egyenlőségi problémák kutatása a matematikában – külön kitérve arra, hogy „hogyan befolyásolják a rasszok, a társadalmi osztályok és a nyelv” a tanítást és a tanulást. A professzor kifejtette, „akit a matematika kutatásában és fejlesztésében elismernek, aki jó a matematikában, vagy akit általánosan a matematikus közösség tagjának tekintünk, azt általában fehérként képzeljük el".

Hozzátette, nemcsak a fehérekkel van a probléma: a modern matematikát, a pí-számokat és a Pitagorasz-tételt görögök és európaiak alapozták meg.

Gutierrez szerint továbbá jól matekozni kicsit olyan, mint fehérnek lenni: „a matematika kiérdemeletlen privilégiumokkal működik a társadalomban, csak úgy, mint az, hogy valaki fehér”.

A rossz matekosokat pedig lenéznék a jobbak? A professzor szerint „ha valakit rossz matekosnak ítélnek meg, mindig lesz egy bizonyos fokú alsóbbrendűségi érzete”, hozzátéve, hogy „rengeteg embert láthatunk a társadalomban, aki a matematikaórákon való részvétel miatt élt át mikroagressziókat és traumákat.”

(The Blaze – Mandiner nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »