Érzékenyen érintette Bukarestet az amerikai nagykövet "zászlóügye"

Érzékenyen érintette Bukarestet az amerikai nagykövet "zászlóügye"

„Érzékeny” történésként értékeli a román külügyminisztérium, hogy Hans Klemm amerikai nagykövet a székely zászlóval fotózkodott sepsiszentgyörgyi látogatása során.

A bukaresti külügyi tárca azt követően foglalt állást az ügyben, hogy a román sajtó és számos politikus felháborodásának adott hangot az amerikai diplomata gesztusa miatt. Azt kifogásolják, hogy Klemm egy fényképfelvételen Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterrel, Tamás Sándor tanácselnökkel és Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével közösen tart egy székely lobogót.

Szerdán délután kibocsátott közleményében a román külügyminisztérium elismeri: az Egyesült Államok nagykövetének munkaköri leírásába tartozik, hogy helyhatóságokkal konzultálva személyesen tájékozódjék a fogadó ország realitásairól. „Az ilyen látogatások egyik előfeltétele a létező érzékenységek ismerete és figyelembe vétele. Ezt az álláspontunkat amerikai partnereinkkel is tudattuk a bukaresti nagykövetséggel folytatott megbeszélés keretében” – közölte a tárca. A minisztérium közleménye szerint ezek a látogatások „megfelelő rálátást nyújtanak a romániai valóságra, tételesen a nemzeti kisebbségek számára biztosított jogokra és a Románia által ösztönzött interkulturális modellre”.

Hírdetés

Bár a Digi 24 hírtelevízió a nap folyamán arról tudósított, hogy a román külügyminisztérium bekérette Hans Klemm nagykövetet, a hír nem bizonyult igaznak. Ionuț Vâlcu, a külügyi tárca szóvivője az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta az erről szóló híreket, leszögezve: a miniszternek szerdai programjában nem szerepel semmiféle találkozó.

Közleményben reagált a történtekre az Egyesült Államok nagykövetsége is, előrebocsátva, hogy Hans Klemm Románia teljes területén az Egyesült Államok nagykövete. „Rendszeresen utazik az országban, és a romániai társadalom különböző csoportjaival találkozik” – állapította meg a diplomáciai képviselet. A nagykövetség közölte azt is, hogy „Románia szövetségeseként és stratégiai partnereként az Egyesült Államok támogatja és üdvözli a romániai demokráciát, valamint az ország arra irányuló erőfeszítéseit, hogy megszilárdítsa demokratikus intézményeit a társadalom minden szegmensének teljes és egyenlő részvételével”.

kronika.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »