Érvényes lesz a görög népszavazás

Érvényes lesz a görög népszavazás

Már biztos, hogy érvényes lesz a mai görög népszavazás, mert a jogosultak 40 százaléka szavazott kora délutánig. Magyar idő szerint délután 6 óráig lehet szavazni. Alexisz Ciprasz miniszterelnök és Janisz Varufákisz pénzügyminiszter is a hitelezők által elvárt megszorítások elutasítására buzdította a szavazókat. Szerintük a nyugdíjak csökkentése, a privatizáció felgyorsítása és az áfaemelés megalázó feltételek, a görög kormány ehelyett adósságátütemezést szeretne. Az igen és a nem szavazatok támogatói körülbelül egyenlő arányban vannak, azt viszont a lakosság háromnegyede szeretné, hogy az ország az eurózóna tagja maradjon.

Az alacsony délelőtti részvétel után délután egyre többen mentek el szavazni. Arról kell dönteniük, hogy vállalják-e a megszorítások újabb körét, az áfaemelést és nyugdíjcsökkentést. Ha nem, akkor nem kapnak több pénzt az EU-tól és IMF-től. „Épp eleget fizettek az emberek a válságért, épp elég mindent vettek már el az emberektől. Most azért harcolunk, hogy ez ne folytatódjon” – mondta a radikális baloldali Ciprasz-kormány egyik támogatója.

Hírdetés

A kormánynak egy hétvégi IMF-jelentés is kapóra jött. A Nemzetközi Valutaalap elismerte, amit a görög kormány mond, hogy az adósságuk nem fenntartható. Vagy a tartozásukat fizetik, vagy a gazdaságot pörgetik fel és a 25 százalékos munkanélküliséget csökkentik, de a kettő együtt nem megy. „Öt éve az Eurócsoport hatalmas hibákat követ el és miután ez megtörtént, ultimátumot adtak a görög népnek, hogy javítsák ki az eurózóna hibáit. A görögök nem kérnek ilyen fenyegetésekből” – kampányolt a pénzügyminiszter a szavazás után.

Az eurót a görögök 75 százaléka megtartaná, még Alexisz Ciprasz is azt mondta, hogy a drachmához nem tudnak visszatérni, mert kidobták a nyomdagépeiket. Az Eurócsoport holland elnöke viszont közölte, ha a megszorításokat elutasítják, a görögök az eurót is elbukják. A német külügyminiszter szerint Amerika, Kína és Oroszország is árgus szemekkel nézi, hogy az EU képes-e egyben tartani az eurózónát, ezért a görög nemnek súlyos következményei lennének. „Nagyon rossz dolgokról beszélnek, ha nem lesz megállapodás. Lehet, hogy túlzásokról van szó, de mindenki fél, hogy mi lesz, megmarad-e a pénzünk, vagy vissza kell térni a drachmához” – mondta egy szavazó.

Ha a görögök vállalják a megszorítások folytatását, akkor az ország megkapja a következő, 7 milliárdos hitelrészletet az EU–IMF-től, amiből fizethetik a lejáró adósságukat. Alexisz Ciprasz azt mondta, lemond, ha ez lesz az eredmény.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »