Érsekújvárban és Léván megyei oltóközpont, Gútán mobil oltóegység létesül

Érsekújvárban és Léván megyei oltóközpont, Gútán mobil oltóegység létesül

A Nyitra Megyei Önkormányzat április 26-án tartotta a 27. és 28. soron kívüli ülését, amelyeken egyebek mellett újabb megyei oltóközpontok és mobil oltóegység létesítéséről is döntött.

„A hétfői testületi ülésünk legfontosabb napirendi pontjaként döntöttünk arról, hogy immár a harmadik körben,

vélhetően két héten belül Érsekújvárban, a Királyi és Császári Lovardában, Léván pedig az Agel-kórházban nyílik újabb megyei oltóközpont.

Ehhez mindkét helyszínnek megszavaztuk a 290 ezer eurós megyei támogatást, amit majd az állam később visszafizet.

Ennek a döntésnek az lesz a hozadéka, hogy

az állami és magánkórházban korábban létesített oltóközpontokban munkanapokon, ám az új megyei oltóközpontjainkban majd a hétvégéken 8 órától addig lehet a Covid-19 elleni oltást beadatni,

amíg tart az aznapi vakcinakészlet. Arra készülünk, hogy május folyamán és a későbbiekben is több százezer adag oltóanyag érkezik Szlovákiába, s e döntésünk által a járási székhelyek időben felkészülhetnek a nagyobb számú érdeklődő fogadására és beoltására“ – tájékoztatta a Ma7.sk-t Farkas Iván, az MKP megyei frakcióvezetője.

Azt is örömmel tudatta, hogy májusban Gútán mobil oltóegység alakul.

„A Gútán működtetett Medchir Kft. számára mobil oltóegység működését engedélyezte az egészségügyi tárca.

Ez az egység először a megye déli járásaiban üzemelő idősotthonok lakóit helyben fogja beoltani, állami megbízás alapján.

Hírdetés

Azt szorgalmazzuk, hogy a következő fázisban pedig Nyitra megye támogatásával több település lakosainak a beoltását is végezhesse. Ez a lehetőség azok számára jelenthet majd nagy előnyt, akik bármilyen okból képtelenek távolabbra utazni az oltásért“.

Majd hosszú vita után egy büntetés kifizetéséről is döntött a megyei önkormányzat.

A Közbeszerzési Hivatal ugyanis 872 ezer euró büntetést rótt ki a Nyitra Megyei Hivatalra azért, mert hibát vétett négy II. osztályú útszakasz Intergrált Regionális Műveleti Program (IROP) támogatásával megvalósult, teljeskörű burkolat-felújítása kapcsán.

„A hibát a közbeszerzés során fedezte fel a Közbeszerzési Hivatal. Szerencsére, a módosított közbeszerzési törvény lehetővé teszi azt, hogy ha a megyei hivatal elismeri a hibáját, s a büntetés felét határidőn belül kifizeti, akkor a Közbeszerzési Hivatal eltekinthet a büntetés másik felének követelésétől.

Emiatt

a büntetés felét képező 436 ezer euró kifizetéséről döntöttünk tegnap.

Bízunk abban, hogy e lépésünk következtében az IROP irányító hatósága az uniós támogatás megrövidítésétől is eltekint, vagyis majd az útburkolatok felújítására korábban jóváhagyott pályázati támogatás teljes összegét megkaphatjuk“ – magyarázta a frakcióvezető.

Hozzáfűzte: az érintett 4 megyei útszakasz burkolat-felújításának közbeszerzése külön-külön történt, ám a Közbeszerzési Hivatal véleménye szerint azt korábban egyazon csomagban kellett volna meghirdetni. Ezen útszakaszok burkolat-felújítása az elmúlt évek folyamán már megvalósult. E csomagból azonban kimaradt a Bajcs és Párkány közti, II/509-es számú út teljes hosszában történő burkolat-felújításának közbeszerzése ezért, mert ez esetben határérték feletti beruházási összegről van szó, s azt a múlt héten külön eljárásban hirdették meg.

A márciusi testületi ülés után beszámoltunk arról, hogy

az önkormányzat döntésével megszünteti az általa létrehozott Energo-SK Részvénytársaságot,

amely a megyei fenntartású intézmények számára szolgáltatta az energiát.

A jelenlegi ülésünkön pedig meghatároztuk e társaság csődeljárásához szükséges források felső határát,

valamint eldőlt, hogy a megye, mint tulajdonos megvásárolja a társaság vagyonát. A társaság a kapott össszegből kifizetheti a tartozásait, majd kezdetét veheti a csődeljárás.“


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »