Erre varrjon gombot Korčok, Káčer, és Čaputová: Ukrajna a határon túli, „ezeréves ukrán közösség” jogaiért száll síkra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn egy dekrétummal létrehozott egy intézményt, amelynek a feladata az „Oroszországban élő ukránok nemzeti identitásának védelme”. Kijev felsorolt több olyan nyugat-oroszországi régiót, amelyek szerinte „történelmileg ukránok által lakott” területek, ahol az ukrán közösség már „több mint ezer éve él”. Ezek közé tartozik Kasznodar, Belgorod, Brjanszk, Voronyezs, Kurszk és Rosztov orosz körzet. Kétségkívül ez egy politikai PR-tevékenység, mintegy „ellentükrözve” azt az orosz narratívát, hogy az orosz kisebbség védelmében támadták meg Ukrajnát. Érdemes azonban elgondolkodni azon, hogy milyen üzenetet takar ez a progresszív-atlantista háborús héják számára, akik Ukrajna védelmében rendszeresen az egyébként több mint ezer éve Kárpát-medencében élő magyar nemzet revíziós törekvéseivel riogatnak.

Mit tartalmaz a dekrétum? 

Rövid pontokban összefoglaljuk, mi mindent tartalmaz a dekrétum:

Volodimir Zelenszkij az elnöki dekrétumot azzal indokolja, hogy „Oroszország évszázadokon keresztül szisztematikusan bűntetteket követett el az ukrán közösség, az ukrán identitás megsemmisítése érdekében, az ukránok jogainak és szabadságjogainak folyamatos megsértésével”.

Ami sokkal érdekesebb, a dekrétumban felszólítja Oroszországot arra is, hogy biztosítsa a területén „történelmi távlatok óta” élő ukránok jogát az ukrán nyelven történő és ingyenes oktatáshoz, biztosítson társadalmi, szocális, kulturális és vallási jogokat, tegyen elérhetővé ukrán nyelven írt sajtóorgánukat”. 

Hírdetés

Az egész bohózatnak tűnik, tekintettel arra, hogy az ukrán állam évek óta építi le a nemzeti kisebbségei jogait, köztük a magyarokét is, az orosz nyelvet pedig szinte száműzték az országból. Olyannyira, hogy Zelenszkij dekrétumának aláírása napján az ukrán nyelvvédelmi ombudsman azt javasolta, hogy még a letartóztatás is ukrán nyelven történjen.

A teljes képhez hozzá kell tenni, hogy Ukrajnában vannak ukrán anyanyelvű ukránok, orosz anyanyelvű ukránok, és vannak orosz anyanyelvű oroszok. Maga Volodimir Zelenszkij is orosz anyanyelvű ukrán…

Az oroszok úgy értékelték a dekrétumot, hogy Zelenszkij most támasztott igényt orosz területekre. Az orosz Duma rövid közleményében azt nyilatkozta, hogy Zelenszkij dekrétumának semmilyen történelmi alapja nincs. Az orosz sajtó pedig kapva az alkalmon úgy értelmezte a dekrétumot, hogy az Zelenszkij „náci eszköze” Oroszország provokálására, amivel legitimizálni akarja az orosz területeken élő civilek bombázását.

Még érdekesebb, milyen üzenet ez az olyan magyargyűlöletet terjesztő politikusok számára, akik korábban minden követ megmozgattak Ukrajna támogatásának kikényszerítésére. Ha kellett, a magyar revízió rémképét is bevetették, hogy igazolják Ukrajna győzelmének szükségszerűségét.

Főleg, hogy az szlovák történetírás szerint Magyarország nem létezett Trianon előtt (Uhorsko), és a progresszív-atlantista politikusok rendre letagadják vagy elhazudják a magyar közösséget ért történelmi sérelmeket, vagy az éppen aktuális jogsértéseket (földelkobzások, alkotmány megsértése a kettős állampolgárság kérdésében).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »