Erre számíthatnak a Nagy-Britanniában dolgozók

Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint az EU-nak kötelessége úgy tárgyalni a kilépésről Nagy-Britanniával, hogy maximálisan védje az ott dolgozó uniós polgárok érdekeit, de fel kell készülniük arra, hogy még így is más szabályok fognak vonatkozni rájuk.

Az Európai Unió ismeretlen vizeken hajózik, és ezek a vizek tele vannak jégtáblával – mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 Ma reggel című műsorában.

Nagyon óvatosnak kell lenni, ugyanakkor határozott döntéseket kell hozni. Ami most következik, hogy a jövő héten kedden az Európai Tanács (ET) soros ülésén a britek képviselője bejelenti hivatalosan is, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót.

Hírdetés

Szerdán már a britek nélkül tárgyalnak

Az ET feladata az, hogy vagy a jövő keddi ülésen, illetve a szerdai napon, ami már a britek nélkül zajlik majd, eldönti, hogy milyen iránymutatásokat ad annak a tárgyaló delegációnak, akiket még ki kell jelölni, vagy pedig a következő rendkívüli ülésen fogják meghatározni az iránymutatásokat és jelölik ki a tárgyalókat.

A kilépés bejelentésétől számított két év elteltével, tehát 2018. nyarán megszűnik az EU-s jog alkalmazhatósága a Nagy-Britanniában, de megállapodhatnak ettől eltérő időpontban is – magyarázta a jogász.

Elvben a brit parlament megtehetné, hogy azt mondja, nem fogadja el az emberek döntését és nem lép ki az ország az EU-ból, viszont ez nem valószínű, elég nagy politikai válságot okozott már most is ez a helyzet, tehát ha egy ilyen lépést tenne a brit parlament, akkor tetézné a válságot.

Meg kell védeni a Nagy-Britanniában dolgozó küldöldieket

A mindennapi életben is számos változás várható, azt már most is látjuk, hogy az árfolyamok ingadoznak, de fokozatosan a Nagy-Britanniában dolgozó külföldieket is érinteni fogja a döntés. Az EU-nak kötelessége úgy tárgyalni Nagy-Britanniával, hogy a kint dolgozó külföldiek érdekeit maximálisan védeni kell – magyarázta a nemzetközi jogász. A kint dolgozóknak azonban fel kell készülniük arra, hogy Nagy-Britannia nem lesz az EU tagja, így más szabályok fognak vonatkozni rájuk is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »