Erre nem szímítottak a napelem tulajdonosok, a kormány átírta terveiket

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az energiaügyi minisztérium közelmúltbeli bejelentése a napelemes rendszerek elszámolási rendszerének megváltoztatásáról aggodalmakat váltott ki a megújulóenergia közösségében és a közel 200 ezer napelemet használó magyar fogyasztó között. A Lantos Csaba energiaügyi miniszter által ismertetett terv szerint ezentúl mind az idén újonnan telepített, mind a meglévő napelemek villamosenergia-termelésének és -fogyasztásának éves mérleg szerinti elszámolásról havi elszámolásra fognak áttérni. A MANAP Iparági Egyesület szerint ez kiváltképp negatív hír a korábban napelemet telepített több százezer fogyasztó számára, akik nem a havi elszámolás alapján tervezték meg beruházásukat. Az eddigi kormányzati kommunikáció szerint, akik a 2024-es határidő után telepítenek napelemeket azoknak új elszámolási rendszerük lesz, az ezt megelőzően létesített rendszerekre vonatkozólag nem volt változás előrevetítve. Ebből mindenki arra következtetett, hogy továbbra is használhatják az éves szaldó szerinti elszámolást. A Lantos miniszter által bejelentett új terv azonban ellentmond ennek.

„A bejelentés váratlanul érte az iparágat, bár tavaly a MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) egy rendeletmódosítása utalt valami hasonlóra, de gyakorlati szemmel az pontosan nem volt értelmezhető. Sok fogyasztó, különösen azok, akik tavaly októberben kérelmezték a csatlakozást, úgy érzik, most megtévesztették őket ezzel a hirtelen változással” – nyilatkozta Szolnoki Ádám, a MANAP elnöke. A MANAP nehezen védhetőnek tekinti a változást és egyet ért a csalódott napelemtulajdonosokkal, akik abban a tudatban rendelték meg a rendszerüket, hogy az éves szaldóelszámolásra támaszkodhatnak az energiaszámlájukkal kapcsolatban.

Hírdetés

A kormány tervei eredményeképpen jelentős hátrányba kerülnek azok, akik a napelemek mellett a gázfüggőség csökkentését segítő elektromos fűtési rendszerre tértek át, mert a havi elszámolás miatt a nyári hónapokban megtermelt többletenergia nem hasznosulhat télen fűtési célokra. Akik jellemzően nem használják a megtermelt áramot fűtésre, azoknál a havi szaldóra áttérés a termelésüknek átlagosan 20%-át fogja érinteni, egy évben körülbelül összesen ennyi „kitáplált” energia halmozódik fel a havi elszámolások során. Ha a betáplált többletáramért nem kap semmit a tulajdonos, akkor ez azt jelenti, hogy a megtérülési ideje 20%-kal hosszabb lesz, ha most telepítik a rendszerét. Emellett ugyan még mindig jó befektetés a napelemes rendszer, de egy ilyen jellegű változás példa nélküli ezen a területen. Így rendkívül fontos, hogy a kitáplált villamos energia ellenértéke méltányos legyen a termelő-fogyasztók számára, az a piaci árhoz mérhető legyen, annak érdekében, hogy a napelemek telepítése minél vonzóbb legyen Magyarországon, mert csak így érhetjük el a kitűzött energiapolitikai célokat és csökkenthetjük a magyar családok tízezreinek áramszámláját.” – tette hozzá Szolnoki Ádám.

A MANAP nyílt egyeztetésekre hívja a kormányzatot a jelenlegi változtatások gyakorlati megvalósításáról és részletkérdéseiről, továbbá türelemmel várjuk a 2024 után telepítendő napelemes rendszerekre érvényes bruttó elszámolási rendszerről szóló konzultációt, valamint a betáplálási tilalom szeptemberi feloldását az ország nagy részére vonatkozóan.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »