Erre nem számítottak a német elemzők

Erre nem számítottak a német elemzők

A vártnál erősebben emelkedtek júniusban a termelői árak Németországban éves összehasonlításban.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett jelentése szerint júniusban 3,0 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten, miközben elemzők 2,9 százalékra számítottak a májusban mért 2,7 százalékos emelkedés után. Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak.

Elemzők is 0,3 százalékot vártak a májusi 0,5 százalékos havi összevetésű emelkedés után.

Hírdetés

Éves összevetésben az energiaárak 6,2 százalékkal emelkedtek, a félkész termékek 3,2 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 1,6 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek 0,5 százalékkal, a termelőeszközök pedig 1,3 százalékkal drágultak.

Az energiaárakat nem számítva 2,0 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten júniusban, havi összevetésben pedig 0,3 százalékos volt az emelkedés.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Júniusban, az egy évvel korábbihoz képest, 2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg májushoz képest 0,1 százalékos volt a növekedés. Az e havi előzetes adatokat július 30-án teszi közzé a Destatis.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »