Erre mennek az MNB-alapítványok milliárdjai

Erre mennek az MNB-alapítványok milliárdjai

Leginkább állampapírok vásárlására és ingatlanvásárlásra költöttek eddig a Magyar Nemzeti Bank alapítványai.

Keveset költöttek eddig közgazdászképzésre és a pénzügyi oktatás fejlesztésére a Magyar Nemzeti Bank alapítványai – írta a Népszabadság. A lap szerint a Pallas Athéné alapítványok működésére több mint 250 milliárd forintot adott a jegybank. A Pallas Athéné Domus Innovationistnek még nincs beszámolója, a másik öt alapítvány pedig tavaly 95 alkalommal támogatott kutatókat és hallgatókat, valamint külföldi tanulmányutakat, konferenciákat, tudományos cikkeket. Az öt alapítvány erre 261,4 millió forintot adott a Népszabadság szerint.

Épületek vásárlására viszont már tízmilliárdos nagyságrendben költöttek, kötvényeket pedig 140 milliárd forintért vettek. Tiszteletdíjként 232 millió forintot fizettek a vezető tisztségviselőknek, a le nem kötött pénzeszközök értéke pedig 2014 végén 65 milliárd forint volt.

Hírdetés

Egykori városháza és Lónyay-villa

A Pallas Athéné Domus Animae ötven támogatást osztott szét PhD kutatói programra, könyv- és tanulmánykiadásra, míg a régi budai városházáért és a Lónyay-villáért összesen 5,25 milliárd forintot adott. A régi városháza az alapítvány központja lesz, míg a Lónyay-villát rendezvényközpontként használják majd. Az alapítványnál bérköltségekre 26,6 millió forint ment el. Az MNB ugyanakkor már többször közölte: a jegybanki dolgozók az alapítványoknál felvett pénzeket jótékony célokra ajánlják fel. Megbízási és tiszteletdíjakra 58 millió, reprezentációra és üzleti ajándékokra pedig 15 millió ment el.

A Pallas Athéné Domus Concordiae-nek hét oktatási célú támogatása volt, míg állampapír-vásárlásra 40 milliárdot fordított a szervezet. Az egyetlen alkalmazott bérére 16,3 millió forint jutott tavaly. Az alapítvány összesen több mint 48 milliárdból gazdálkodott.

A Pallasz Athéné Geopolitikai Alapítvány két ingatlant is vett mostanában, egymilliárdért az Úri utcában és 1,3 milliárdért a Svábhegyen. Ezekben az épületekben képzési és tudományos központokat terveznek nyitni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »