Érpatak vezetője is berágott az ózdiakra

Mozgalmas egy éven van túl Ózd jobbikos vezetése: bár úgy tűnt, hogy a helyi Fidesz még problémát okozhat a radikálisoknak, ez a probléma hamar megoldódott. Közmunkások bekamerázásának ötletével borzolták a kedélyeket, egy ideje pedig még a radikáljobbos táboron belüli Orosz Mihály Zoltán is kritizálja őket, többek közt azt írva, hogy ellentétes az érpataki modellel, ami Ózdon történik. Janiczakék egyelőre nem vették fel a kesztyűt.

„Ennek az egy év alatt felépített Janiczak-Fidrus-féle ózdi Facebook-látványszínházi »modellnek« annyi köze maradt az Érpataki Modellhez, hogy annak a teljes elárulását képezi. A VV Lacizás, a Páva Klub-ozás, a kis Grofózás stb. totálisan ellentétes az Érpataki Modell értékrendjével.” Előbbi sorok nem mástól, mint Érpatak független polgármesterétől, Orosz Mihály Zoltántól származnak, aki korábban többek között bábuk akasztásával, különféle jelmezekkel és az érpataki modellnek nevezett helyi módszereivel hívta fel magára a figyelmet. És bár nem a Jobbik színeiben indul, a radikáljobbos szubkultúra részét képezi, jelent meg már vele metafizikai magasságokba emelkedni kívánó interjú a Magyar Hüperiónban, és a Jobbik korábbi országgyűlési képviselőjével, Zagyva György Gyulával is többször lehetett látni. Az ózdi jobbikos vezetők pedig még februárban is láthatólag odafigyeltek arra, Orosz miről beszél, de most már ott tart a helyzet, hogy az érpataki vezető izraeli–magyar kettős állampolgárral támadja az ózdi vezetést. Kerestük is Oroszt, pontosan mi zavarja a jobbikosok munkájában, de sem e-mailben, sem telefonon nem kívánt válaszolni kérdéseinkre, azt javasolta, látogassunk el Érpatakra, és ott beszélgethetünk.

Janiczak Dávid polgármester sem volt bőbeszédűbb, mint mondta, találkozott az „alaptalan támadásokkal”, de hozzátette, ez ügyben csak november 17. után tud érdemben nyilatkozni. Kérdeztük Oroszt is, mi várható 17-én, azt válaszolta, tudja, de nem mond többet erről.

Többmilliós veszteségről beszélnek

Orosz többek közt a Páva Klubot említette, azt az ózdi szórakozóhelyet, melynek működtetését idén kezdte meg az Ózdinvest Kft. ami Janiczak közleménye szerint „egy önálló jogi személy, amely az önkormányzat kizárólagos tulajdonában áll, a gazdasági és üzleti életnek egy önálló szereplője, komoly, tapasztalt ügyvezetője van, aki évek óta eredményesen vezeti ezt a gazdasági társaságot”. A polgármester hozzátette: „Később a piaci viszonyokat folyamatosan figyelemmel kísérve és azok változásaiból megfelelő következtetést levonva maga az ügyvezető jelezte, hogy az üzemeltetés rendszerén szükséges változtatni. Az önkormányzat ennek alapján hozta meg döntését, átalakította az üzemeltetés módját, így mára bérbeadással egy magánvállalkozás üzemelteti.”

Mindennek leszögezésére azért volt szükség, mert a klub működtetését többen kritizálták, milliós veszteség felhalmozásáról beszéltek. A Párbeszéd Magyarországért feljelentést is tett hűtlen kezelés miatt, a párt helyi vezetője, Sebestyén Nikoletta blogján azt írta, hogy a klub megnyitása is jogsértő volt, mert nem készültek előzetes gazdasági elemzések, és a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság sem véleményezte a javaslatot. Közérdekű adatigénylésére pedig azt a választ kapta, hogy a Páva Klub vesztesége bezárásakor kicsivel több mint kétmillió-kétszázezer forint volt. Sebestyén felvetette azt is, hogy az Ózdinvest felügyelőbizottságában dolgozik a helyi jobbikos önkormányzati képviselő, Kiss Judit is, aki a blogposzt szerint azt válaszolta Sebestyénnek, nem érzi magát felelősnek, „egyrészt azért, mert nem én voltam az üzemeltetője, de ha az lettem volna sem, hiszen mint minden üzleti tevékenységnek, ennek is megvolt a kockázata”. Kerestük Kiss Juditot is, de ő a polgármester nyilatkozatát ajánlotta figyelmünkbe, és azt írta, Sebestyén szeret személyeskedni, de nem kíván erre a szintre lesüllyedni.

Klubot akartak az ózdi fiataloknak

Sebestyén az MNO-nak arról beszélt: „A jobbikos városvezetést komoly politikai felelősség terheli a Páva-ügyben, a jogi felelősség megállapítása azonban a hatóságok feladata, ezért ez utóbbi tekintetében nem akarok állást foglalni. A polgármester politikai felelősségét húzza alá, hogy Janiczak Dávid előterjesztésére vették sürgősségi napirendre a szórakozóhely megnyitását, a képviselő-testületi ülés folyamán pedig több önkormányzati képviselő is felhívta a figyelmét arra, hogy a határozati javaslat nincs megfelelően előkészítve.” Mint mondta, tudomása szerint a megnyitásról szóló döntéstől a bezárásig a Páva-ügyet sorozatos jogsértések kísérték.

Hírdetés

Janiczak a közleményében a gyors döntést azzal indokolta, hogy idén tavasszal jelentették be, bezár a város „egyetlen »beülős« szórakozóhelye”, a Chili. És nem szerették volna, hogy az ózdi fiatalok klub nélkül maradjanak. Pénzügyek kapcsán leszögezte, „a minden tényt és információt magába foglaló könyvelési adatokon nyugvó elemzés után állapítható meg az, hogy az Ózdinvest Kft. tevékenysége eredményes volt vagy sem.” Megkeresésünkre szintén ezt a közleményt ajánlotta, és leszögezte, a PM részéről „szárnyra kapott hírek mind ferdítés és torzítás, mellényúlás, ami pusztán az alig mérhető szélsőliberális párt politikai haszonszerzési kísérletének egyik állomása.”

Kamerázhatnak is meg nem is

Míg most a PM-es képviselő támadja az ózdi vezetést, korábban attól lehetett tartani, hogy majd a Fidesz miatt Ózd lesz az újabb Esztergom, a többségben lévő kormánypárti képviselők gondoskodnak arról, hogy a jobbikosok semmilyen ötlete ne valósuljon meg. Ezzel szemben már tavaly decemberben kiült három fideszes képviselő a függetlenek közé, így a Fidesz elvesztette egyszerű többségét. Idén pedig fel is oszlatták a Fidesz ózdi szervezetét.

Ennek ellenére a botrányok nem kerülték el Janiczakékat: idén robbant a hír, hogy kamerával figyeltetnék a közmunkásokat. A polgármester akkor arról beszélt, hogy aki rendesen dolgozik, annak nincs oka aggódni, mivel ez látszik majd a felvételeken is. Végül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság arról határozott: szabálytalanságok és jogsértések elkerülése érdekében bizonyos esetekben készíthető felvétel, de a munka intenzitásának és minőségének ellenőrzése, serkentése céljából nem. Janiczak a NAIH döntése kapcsán júliusban arról beszélt: „Bizonyos pontokon az adatkezelési szabályzatunkon még szigorítottak is, bizonyos pontokon viszont engedékenyek voltak. (…) Igenis vannak olyan esetek, amikor jogszerűen lehet használni a kamerákat, így ezt a gyakorlatba is át fogjuk ültetni.”

Nem volt politikai tisztogatás

Az elmúlt egy év kapcsán Janiczak az MNO-nak azt mondta: „A politikai kultúra megváltoztatása volt az első jelentős eredmény. Megvalósítottuk Ózdon azt, hogy a politikát valóban sikerült félretenni a város érdekében. Visszatükröződik ez a függetlenné vált képviselők munkájában, a közös eredményekben, abban, hogy nem történt meg a választást eddig szokásosan követő politikai tisztogatás.” A közös eredmények és a tisztogatás elmaradásának eredményként való kiemelése nem volt magától értetődő, hisz, mint az Index is felhívta rá a figyelmet, a párt ózdi választási programjában a korábbi évek kapcsán korrupcióról, közpénzherdálásról beszélt, így akár a tisztogatás sem tűnt volna olyan váratlan következménynek. Janiczak az Indexnek azt nyilatkozta annak kapcsán, hogy csak három vizsgálat indult, amiből kettő nem lett eredményes: „Az eredmény azért ez lett, mert bár nem volt etikus egyetlen eljárás sem, amiben eljárást indítottunk, arra nagyon figyeltek, hogy papíron, jogilag rendben legyen. Ebből tanulva a további vizsgálatokkal fontolva haladunk, mert bár látjuk, hogy hogyan működtek a dolgok, nagyon nehezen támadhatóak jogilag.”

Janiczak szerint Ózd legjelentősebb eredménye az elmúlt évben a börtönpályázat elnyerése volt. Mint mondta, fontos, hogy negyven pályázó településből öt nyert, Ózd pedig köztük van, így pedig 250 új munkahely jön létre a jövőben. A pályázatot az ötszáz rab befogadására alkalmas börtönre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága írta ki még januárban, az építkezés pedig két év múlva kezdődhet meg. A polgármester szerint továbbá megerősítették a közbiztonságot, amit, mint mondta, a statisztikai adatok is alátámasztanak. (A polgármester honlapján közzétett grafikon szerint tavaly januártól szeptemberig 1036 bűncselekményt követtek el, idén pedig ugyanebben az időszakban 856-ot.)

Hiába ígérték ugyanakkor, hogy az önkormányzat ingyen ad bérbe lakásokat fiatal, gyermekvállalásra készülő családoknak, eddig két érdeklődő pár volt, és végül ők sem vették igénybe a szolgáltatást. Janiczak ezzel kapcsolatban az MNO-nak arról beszélt: „Amint azt korábbi interjúmban már elmondtam, megvalósítottuk az ígéretet, bár eddig nem volt túl nagy jelentkezés rá. Ez betudható az alacsony kommunikáltságának, amin javítunk a jövőben.”

Vita a kilakoltatásokról

Kevésbé elégedett a városvezetés tevékenységével Sebestyén Nikoletta, aki az MNO-nak elmondta: „Komoly problémának tartom, hogy a jobbikos városvezetés a szociális lakhatási problémákra, a rossz lakáskörülményekre és a lakhatási szegénységre nem keres politikai válaszokat, ehelyett mindenkit kilakoltatnának, akinek valamennyi tartozása van. Ez különösen azért szomorú, mert a legutóbbi adatok szerint az önkormányzati bérlakásokban lakók mintegy 75 százaléka nem tudja a bérleti díjat fizetni, ami több ezer embert érinthet.” A börtönprojekt ellenére Sebestyén kiemelte azt is, hogy emellett piaci alapú munkahelyteremtés területén érdemi előrelépés szerinte nem történt. Sebestyén kritikájára válaszul Janiczak az MNO-nek úgy reagált: „Arra, hogy az elmúlt években utcákat bontottak el azok a sajnos főként cigányokból álló speciális életmódot folytatók, akik a mai napig nem változtattak jelentősen életvitelükön, nem politikai megoldást kell találni, hanem életmódbelit. Ha nem romboltak volna, most is szép lakásokban élnének, mert olyat kaptak. A legelhíresültebb telepünkön a gyár vezetői éltek, mára jóérzésű ember a lábát sem teszi oda be.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »