Erőteljes mozgósítás a magyar–szerb határ térségében – képek

Erőteljes mozgósítás a magyar–szerb határ térségében – képek

Megkétszerezte a Honvédelmi Minisztérium a magyar–szerb határon szolgálatot teljesítő katonák számát a migrációs nyomás miatt. Hétfő óta egy katonai járőrhajó is migránsokat keres a Tiszán, és megemelték a határra vezényelt rendőrök létszámát is. 2020 első 12 napjában 1630 bevándorló próbált bejutni illegálisan Magyarország területére.

2015 óta 20 ezer magyar katona teljesített szolgálatot a magyar–szerb határon, január 6-tól kétszeresére emelték ezt a számot, válaszolta az InfoRádió kérdésére a Honvédelmi Minisztérium, amelyet azért kerestek meg, mert Orbán Viktor múlt héten, csütörtökön, az év első Kormányinfóján bejelentette, hogy a migrációs nyomás fokozódása miatt az eddiginél több katonát és rendőrt vezényelnek a magyar–szerb határra.

„Naponta több mint száz illegális határátlépőt kell elfognunk, utána visszaszállítanunk, és a rendőrök mondják, hogy »kikapuzni«, tehát a tranzitzónából megnyitni számukra az utat, hogy visszatérhessenek Szerbiába – fogalmazott a miniszterelnök. – Ahhoz, hogy ezt a munkát el tudjuk látni, meg kell növelnünk a magyar–szerb határon szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök számát, tehát új egységeket irányítottunk a határra és új rendőröket vezényeltünk a térségbe” – tette hozzá.

Hírdetés

A Belügyminisztérium közlése szerint tavaly 17 200, csak decemberben 3299, 2020 január 1-jén 212, az év első tizenkét napjában pedig 1630 migráns próbált illegálisan bejutni Magyarország területére gyalog, vonaton, taxival, vízen és alagúton. Az elmúlt egy évben százezerre nőtt, vagyis megduplázódott a balkáni útvonalon tartózkodó bevándorlók száma – olvasható a szaktárca válaszlevelében.

Erre reagálva döntöttek most a határvédelem megerősítéséről, sőt, január 13-tól a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének Baja nevű járőrhajója is megkezdte a járőrözést a Tisza déli szakaszán.

A kormány a magyar–szerb határon szolgálatot teljesítő rendőrök létszámát is megemelte. Az InfoRádió megkérdezte a Belügyminisztériumtól, hogy hány fővel, és hogy ez az intézkedés miként befolyásolja az országos rendőrhiányt. A tárca az Országos Rendőr-főkapitánysághoz továbbította a megkeresését, ahonnan még nem érkezett válasz.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »