Erőszakos tüntetések lehetnek Németországban az energiaválság miatt

Erőszakos tüntetések lehetnek Németországban az energiaválság miatt

Erőszakos tüntetések lehetnek Németországban az energiaválság miatt

A lakosság hangulata pattanásig feszült, így könnyen kitörhetnek erőszakos megmozdulások Fotó: AFP/dpa/Karl-Josef Hildenbrand

 

A türingiai alkotmányvédelmi hivatal elnöke szerint tömeges tüntetések, zavargások és akár konkrét erőszakos cselekmények is várhatók Németországban a meredeken emelkedő energiaárak miatt.

Hírdetés

A komoly figyelmeztetést Stephan Kramer adta ki, aki szerint akár terroristacselekmények is elképzelhetők a tömeges zavargások mellett, mivel a lakosság legitim tüntetésein megjelenhetnek szélsőségesek. A türingiai alkotmányvédelmi hivatal elnöke úgy látja, a korábbi, szintén erőszakos, koronavírus miatti tüntetéseknél sokkal durvább megmozdulásokra lehet számítani.

Az energiaválság egzisztenciális válsághoz vezethet, ami a lakosság nagy részére lesz hatással, mondta Kramer, hozzátéve, hogy az emberek hangulata jelenleg robbanásközeli. A koronavírus-járvány és az utóbbi időszak globális eseményei miatt nagyon érzelmes, agresszív és egyben pesszimista a hangulat a lakosság körében. Ráadásul az emberek bizalma erősen megcsappant az állam, az intézmények és a politikai szereplők irányában.

Szintén Németországon belül a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal vezetője is hasonló figyelmeztetést adott ki. Jörg Müller szerint radikális politikai erők kihasználhatják az energiaválságot és a magas inflációt – ezek a csoportok akár egész télen át tartó tombolást terveznek.

A németek kemény tél elé néznek egyébként is. Az energiaárak az egekben vannak, és épp nemrég jelentette be Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter, hogy az energiatakarékosság miatt a kórházak és szociális intézmények kivételével minden középületet csak maximum 19 fokra lehet felfűteni az ősszel kezdődő fűtési szezonban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »