Erősen csökkent tavaly a francia fegyverexport

Erősen csökkent tavaly Franciaország fegyverexportja, 2019-hez képest csaknem 40 százalékkal esett vissza az ebből származó bevétel – derül ki a francia védelmi minisztérium szerdán ismertetett jelentéséből.

A dokumentum mindenekelőtt a koronavírus-járványt teszi felelőssé a csökkenő fegyvereladásokért, amelyek 2020-ban nagyjából 4,9 milliárd euró (1700 milliárd forint) bevételt hoztak szemben 2019-cel, amikor 8,3 milliárd eurót (2900 milliárd forint) keresett a francia állam.

A tárca ugyanakkor kiemelte, hogy Franciaország továbbra is harmadik helyen áll a világ legnagyobb hadianyag-exportőreinek listáján. A minisztérium az eladások csökkenését a járvány mellett a több mint 500 millió eurós megrendelések elmaradásával is magyarázza. Ez utóbbi azonban a tárca szerint inkább határidős problémákra vezethető vissza, mintsem egy általános tendenciára. Hangsúlyozta, hogy 2021-re jóval kedvezőbbek a kilátások.

Hírdetés

A védelmi minisztérium az idén legalább tízmilliárd eurós bevételre számít a fegyverexportból – közölte a tárca egyik szóvivője, akit az AFP francia hírügynökség idézett.

Franciaország tavaly a megrendelések nagyjából negyedét az Európai Unió tagországaiból kapta, ugyanakkor a legnagyobb bevételekhez a Szaúd-Arábiával, az Egyesült Államokkal és Marokkóval kötött üzletek révén jutott.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »