Erős belépővel indított Trump EU-nagykövetjelöltje

Erős belépővel indított Trump EU-nagykövetjelöltje

Számos kinevezettjét és jelöltjét ismertük meg Donald Trumpnak, de talán egyik sem annyira érdekes és netán „szívhez szóló” a magyar jobboldalnak, mint Ted Malloch, aki Trump elnök terve szerint Brüsszelben az Egyesült Államokat képviselné uniós nagykövetként.

Malloch professzor jelenleg egy Londontól északra fekvő egyetemen oktatja a közgazdaságot. Két olyan interjút adott, ami egészen biztos, hogy nem sorolható a mindennapi médiabeszélgetések közé. Tegnap reggel a BBC-n élőben küldte el az Európai Uniót a „lószarba”.

Erre az interjúra nézünk közelebbről, valamint arra, amelyet a professzor merészelt magának a patás ördögnek, a globális orosz Russia Today tévének adni.

A brit kormányadón megjósolta, hogy az Európai Unió nemsokára összeomlik, mégpedig politikailag, miközben gazdasági integráció felé kellene haladnia.

A Brexitről pedig pozitívan beszélt.

Malloch professzor szintén visszautasította az EU olyan markáns vezető alakjainak a „gügyögését és politikai korrektségét”, mint Angela Merkel kancellár, Jean-Claude Juncker, az Európai Tanács elnöke, és Guy Vehofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának elnöke. Majd egy füst alatt kijelentette, Trump elnök nem akarja, hogy Németország uralkodjon Európa fölött, amelynek következtében az Egyesült Államok vezetője minden egyes uniós tagországgal „nemzeti alapon” tárgyal majd.

Nem csoda, hogy Malloch uniós nagyköveti kinevezése ellen óriási a felhorgadás.

Hírdetés

Az ágálók között van az előbb említett Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök is, aki ma már ugyanolyan indulattal üvöltözik a trumpi Amerika, mint egykor az orbáni Magyarország ellen.

Verhofstadt viszont emberére talált. Malloch közölte vele, ha az EU el merészeli utasítani nagyköveti megbízatását, „ugyanolyan választ kap rá Washingtontól.”

Elnökéről szólva Shakespeare Coriolanusát idézte azzal, hogy Trumpnak a „szíve a szája”, aki akkor is őszintén fog beszélni, ha ez másoknak nem tetszik.

Ted Melloch előtte a Russia Todaynak adott hosszabb interjút. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye nagyköveti jelölése brüsszeli ellenzéséről, így felelt:

„Nyilván nem tudják, hogy Donald Trump nyerte az amerikai választásokat. A nagyköveteket természetesen saját országaik választják ki azért, hogy azon országokat képviseljék és azoknak a nemzeti érdekeiket a külföldi fővárosokban.”

Arra a rákövetkező kérdésre, hogy vajon ez az elutasítás tünete-e annak a ténynek, hogy az európai politikusok valójában nem értik erőviszonyaikat Washingtonnal, azt felelte, van benne valami, de, folytatta, „egy picit arról is szó van, hogy főként egyes baloldali politikai körök Európában azt szeretnék, hogy Trump eltűnne, vagy azt gondolják, hogy négy éven belül Obama visszajön.”

Majd azzal folytatta, hogy őt „rosszakaratúnak” nevezik, amihez ténylegesen arra lenne szükség, hogy az így nyilatkozóknak legyen elmélete a „jóról és a rosszról”, de ennek híján vannak.

Végül kijelentette, a tipikus „davosi ember” halott. Utalva a nemrégiben lezárult Világgazdasági Fórumra, ahol, mint fogalmazott, csupa leszerepelt politikus beszélt a globális szabadpiacról.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »