Érkezik a sarkvidéki hideghullám, havazás is várható

Érkezik a sarkvidéki hideghullám, havazás is várható

A jövő hét első napjaiban észak, északkelet felől több hullámban árasztja el Közép-Európát és a mediterrán térség középső és keleti részét a sarkvidéki eredetű fagyos levegő. A hideg és meleg nedves levegő határán mediterrán ciklonok alakulnak ki, amelyek pályája érintheti hazánkat is. Eleinte esőt, majd vegyes halmazállapotú csapadékot okozva. Természetesen a csapadék mennyisége és halmazállapota most még nagyon bizonytalan – közölte Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtökön egész nap túlnyomóan borult, párás időre kell számítani többfelé esővel, szitálással. Számottevő mennyiségű csapadék elsősorban a Dunától keletre valószínű. A déli tájakon helyenként megélénkül a keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 8 fok között alakul. Késő estére 3, 7 fokra hűl le a levegő – áll az OMSZ előrejelzésében.

Pénteken ugyanilyen idő várható, inkább csak délnyugaton, délen vékonyodhat el átmeneti időszakokra a felhőzet. Elszórtan szitálásra kell számítani. Keleten mérsékelt marad a változó irányú légmozgás, másutt helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.

Szombaton erősen felhős vagy borult, párás időre kell számítani. Több helyen várható – többnyire kisebb – eső. A délkeleti, déli szél megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul, az Északi-középhegység térségében lesz a hidegebb.

Hírdetés

Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és elszórtan várható – többnyire kisebb – eső. A szél fokozatosan északkeletire fordul, és néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között várható.

Túlnyomóan borult lesz az ég hétfőn. Többfelé várható eső, a nagyobb mennyiség délen valószínű. Az északkeleti, északi szél nagy területen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között várható.

Kedden szakadozik, de jelentősen nem csökken a felhőzet. Egyre kevesebb helyen valószínű csapadék, amely egyre inkább hó lesz. Az északkeleti, északi szelet erős, néhol viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között valószínű.

Szerdán változóan felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan várható hózápor. Az északkeleti, északi szelet többfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között valószínű.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »