Erkélynapelem telepítésre ösztönzik az embereket ebben az európai országban

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Új, tiszta energiával kapcsolatos kezdeményezést mutattak be Németországban, amellyel erkélynapelemek használatára ösztönzik a lakosságot – írja a The National News. Az ilyen termékekre vonatkozó szabályokat enyhítik annak érdekében, hogy 2026-is megháromszorozzák a napelemtelepítés mértékét. A német kormány azt is szeretné, ha több fotovoltaikus rendszer épülne mezőgazdasági területeken. Az erkélynapelemek olyan fotovoltaikus eszközök, amelyeket egyszerűen, szakértői segítség nélkül lehet telepíteni. A kis teljesítményű, jellemzően egy-két háztartási gép energiaszükségletét kielégítő napelemek jellemzően az erkélyen kapnak helyet. Az ilyen eszközök sok országban, köztük a szomszédos Ausztriában már nagyban terjednek, Magyarországon azonban tilos a használatuk. Németország igyekszik felgyorsítani az átállást fosszilis és nagyrészt orosz forrásból származó energiahordozókról. A magas költségek és a politikai ellenállás hátráltatta a szélerőművek bővítését és a hőszivattyúk népszerűsítését, Olaf Scholz kancellár kabinetje ezért szerdán, a nyári szünet utáni első ülésén megállapodott az új napenergia-csomagról.

A kormány szerint a csomag csökkenti a bürokráciát. „Gyorsan túl akarunk lépni a németországi bürokratikus köztársaság bénító lassúságán” – mondta Michael Kruse, a koalícióhoz tartozó liberális párt energiapolitikai szóvivője. Az új, erkélynapelemekre vonatkozó előírások a tiszta energia előállításában való polgári részvételre irányuló törekvés részét képezik. A gazdasági minisztérium szerint a háztartásoknak többé nem kell regisztrálniuk az áramhálózat-üzemeltetőknél, és nem kell kétirányú mérőórát felszerelniük, mielőtt az erkélynapelemeket használnák. Az eszközöket ehelyett egyszerű, kétpólusú európai csatlakozóval is beüzemeltethetik.

Hírdetés

Barbara Metz, a Német Környezetvédelmi Akciócsoport egyik igazgatója szerint az erkélynapelemek szabályainak átalakítása fontos lépés, ugyanakkor a hasonló törekvések a gyakorlatban gyakran megbuknak a lakástulajdonosok és a lakóközösségek vétói miatt. Az ilyen csoportok sokszor abszurd követeléseket támasztanak, amelyek szükségtelenül munkaigényessé és néha gazdaságilag életképtelenné teszik a telepítést.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »