Érinthetetlenek a romkocsmában verekedő amerikai tengerészgyalogosok Gyarmatországban

Érinthetetlenek a romkocsmában verekedő amerikai tengerészgyalogosok Gyarmatországban

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét és más amerikai érdekeltségeket védő tengerészgyalogosok voltak azok, akik néhány napja verekedésbe keveredtek egy romkocsmában. Az USA nagykövetsége együttműködik a nyomozó ügyészekkel, ám a katonákat csak az amerikai hadsereg igazságügyi szervei vonhatják felelősségre – írja a Magyar Nemzet.

Nem vonhatják felelősségre a magyar hatóságok a budapesti romkocsmában néhány napja szintén külföldi vendégekkel verekedésbe keveredett amerikai tengerészgyalogosokat, mivel Magyarország lemondott erről a jogáról. 

Az Egyesült Államok és hazánk között 2019-ben megkötött védelmi együttműködés egyik törvényi szakasza ugyanis kimondja: Magyarország elismeri annak különleges fontosságát, hogy az USA hatóságai fegyelmi felügyeletet gyakoroljanak a fegyveres erők tagjai felett.

Ezért az Egyesült Államok kérésére, a kölcsönös védelem iránti elkötelezettség támogatása érdekében Magyarország, szuverén mérlegelés alapján, a NATO-ban szokásos módon lemondott az elsődleges büntető joghatóság gyakorlásának jogáról.

Ez azt jelenti, hogy ha egy amerikai katona Magyarországon szabálysértést, bűncselekményt követ el, a magyar hatóságok automatikusan nem járhatnak el vele szemben. Azonban súlyos bűncselekmény, például nemi erőszak, emberölés esetén a magyar hatóságok az amerikai fegyveres erők illetékes hatóságainak küldött írásbeli nyilatkozattal visszavonhatják a joghatóság gyakorlásáról való lemondást.

A verekedő katonák ügye azonban nem tartozik a súlyos bűncselekmények közé – a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség jelenleg minősített garázdaság miatt ismeretlen tettes ellen folytat eljárást. 

Hírdetés

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége együttműködik a vizsgálatban. A verekedést rögzítették a romkocsma biztonsági kamerái, a felvételeket átadták a nyomozó ügyészeknek. 

A képek szerint a civil ruhás tengerészgyalogosok szóváltásba keveredtek egy külföldiekből álló társasággal, ami dulakodásba, majd verekedésbe torkollott. 

A tengerészgyalogosok szó szerint kiütötték a velük szemben állókat, a szórakozóhely biztonsági őrei pedig riasztották a kerületi rendőröket, mivel látták, hogy kiképzett, harcedzett férfiakról van szó.

A rendőri intézkedésnek egyik verekedő fél sem állt ellen, a rendőrkapitányságon az is kiderült, hogy az előállítottak a budapesti nagykövetséget és más amerikai érdekeltségeket védő tengerészgyalogosok, akik egyik hazatérő társukat búcsúztatták.

Azt egyelőre nem erősítették meg, hogy a verekedés résztvevőit hazarendelték-e már az Egyesült Államokba, ahogy az ilyen esetekben szokás.

Egy nyugalmazott diplomata a lapnak elmondta: a tengerészgyalogosok a nagykövetség adminisztratív technikai állományába tartoznak. 

Külön igazolványuk van, ám nem élveznek diplomáciai, csak funkcionális mentességet. Ez azt jelenti, hogy csak saját katonai hatóságaik járhatnak el velük szemben. 

Korábban írtuk: Amerikai elit katonák verekedtek egy budapesti szórakozóhelyen, nem tudták megfékezni őket


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »