Érik az előválasztás Magyarországon

Érik az előválasztás Magyarországon

Egyre valószínűbb, hogy jövő tavasszal előválasztást tartanak Magyarországon. A baloldali ellenzék már hetek óta tárgyal arról, hogy a 2018-ban induló jelöltjeikről közvetlenül a választók dönthessenek, most a legerősebb baloldali párt, az MSZP is kiállt a javaslat mellett. Az Index birtokába került dokumentum csak az ország 106 egyéni választókerületére vonatkozik, a miniszterelnök-jelölt kiválasztását egyelőre nyitva hagyják.

Magyarországon ez az eljárás eddig ismeretlen volt, a pártok belső alkuk után, a választók kizárásával állítottak jelölteket. A baloldali ellenzék változtatna ezen. Ebben pedig jelentős előrelépés lehet, hogy a legerősebb baloldali párt, az MSZP is úgy döntött, hogy kiáll az előválasztás mellett.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy az előválasztásnak a szabályaiban mindenkinek meg kell állapodni. Aki ebben részt szeretne venni, annak közösen el kell fogadnia belső szabályokat” – húzta alá Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke.

A szocialisták szerdán meg is küldték a többi pártnak az általuk kidolgozott koncepciót. Az Index birtokába került dokumentum hét pontban foglalta össze az előválasztás menetét: a résztvevő pártok aláírnának egy közös értéknyilatkozatot, ezt követően pedig a választópolgárok 30 napig regisztrálhatnának az előválasztásra, mind a 106 választókerületben. A jelölteknek 500 ajánlást kellene összegyűjteniük, a szavazás maga pedig két hétig tartana. A győztes közös név és logó alatt méretné meg magát 2018-ban. A miniszterelnök-jelöltet külön eljárásban választanák ki, ám ennek módja még kérdéses.

„Meg fognak tudni állapodni egyébként arról is, hogy kiket vonunk be abba, hogy a miniszterelnök személyét megjelöljük. Ez a tárgyalásoknak az alapja természetesen, és ha most én a saját véleményemet elmondanám, az illetlenség lenne, hiszen egy tárgyalássorozat előtt vagyunk” – mutatott rá Kunhalmi.

Hírdetés

Kritikusok szerint az MSZP azért is ragaszkodik ahhoz, hogy mind a 106 választókerületben előválasztást tartsanak, mert kétséges, hogy rajtuk kívül más is képes-e mindenhol jelöltet állítani. A DK szerint náluk ilyen probléma nem merülhet fel.

„Már a 2014-es választáson is megvolt mind a 106 egyéni jelöltje a DK-nak, tehát nekünk ez nem okoz problémát, hogy mind a 106 körzetben tudjunk jelöltet állítani” – mondta Gréczy Zsolt szóvivő.

Egy korábbi egyeztetésről kiszivárgott hírek szerint az MSZP és a DK megvétózta néhány, szinte ismeretlen kispárt és a Liberálisok indulását. Az ötletgazda Párbeszéd párt szerint ez nem visz közelebb a baloldali sikerhez.

„Nem annyira nyitottak az új szereplők felé, mint amiről az előválasztás maga szólna, pedig az előválasztásnak pontosan az a lényege, hogy nyissuk ki a választást és nyissuk ki a politikát azok felé a szereplők felé, akik szeretnének tenni a kormányváltásért, szeretnének tenni egy jobb országért, de eddig nem engedték őket oda az ajtóba” – mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

Az Együtt alelnöke szerint nem világos a szocialista koncepció valódi célja. „Én attól tartok, hogy az MSZP, az úgy képzeli el, vagy nekem eddig az jön le, hogy majd MSZP-pártirodákba bevonulnak az emberek heteken keresztül és ott tobzódnak. Ezt mi nem tartjuk előválasztásnak. Tehát ilyen értelemben egy színjátékban nem kívánunk részt venni” – így Juhász Péter, az Együtt elnöke.

A baloldali ellenzék öt pártja már 2014-ben is közös jelöltet állított, ám akkor még a pártok háttéralkukkal döntöttek a jelöltekről. Az összefogás vidéken nem hozott sikert, hiszen csak Szegeden és Miskolcon tudtak megnyerni egy-egy körzetet. Budapesten azonban a 18 körzetből 8-at megnyert a baloldal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »