Érettségi nélkül is vezetné Németországot Schulz

Érettségi nélkül is vezetné Németországot Schulz

Megállítaná a “dühöngő nacionalizmust”, beengedné a migránsokat, megadóztatná a multikat, és nem szégyelli alacsony végzettségét.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a szabályokat betartó és keményen dolgozó emberekért, a társadalmi igazságosságért és a megosztottság legyőzéséért küzd a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, és győzelemre készül – jelentette ki Martin Schulz vasárnap Berlinben, az SPD kancellárjelöltjeként mondott első beszédében.

Az Európai Parlament volt elnökét pártjának választmánya vasárnap egyhangú döntéssel tette meg kancellárjelöltnek és javasolta pártelnöknek. A párt élére márciusban, rendkívüli kongresszuson választják meg.

A több mint 150 éve működő párt országos választói támogatottsága történelmi mélységben, 20-23 százalék körül van, Martin Schulz szerint azonban győztesként kerül majd ki a szeptember 24-i Bundestag-választásból. “Azzal a szándékkal indulok el, hogy Németország kancellárja legyek” – mondta.

Hírdetés

Nem igazság, hogy még millió eurós nagyságrendű bónuszt is kap egy nagyvállalat vezetője, ha válságba taszítja a vállalkozást, miközben egy bolti eladót a legkisebb hibáért elbocsátanak, és nem igazság, hogy multinacionális óriásvállalatok kevesebbet adóznak Németországban, mint a sarki pékség, a gazdagok pedig adóparadicsomokba menekítik a vagyonukat – húzta alá Martin Schulz, harcot hirdetve az adókerülés ellen és az “adózási igazságosság” megteremtéséért

Kiemelte, hogy “humánus menekültpolitikára” van szükség, amely a menekülés okainak felszámolására törekszik. Ezért a német és az európai külpolitika feladata a szíriai békefolyamat előmozdítása, valamint a küzdelem a szegénység és az instabilitás ellen Afrikában.

Ugyanakkor “Európának is teljesítenie kell”, a szolidaritás és a tehermegosztás elvét a külső határok védelmében és a menekültek “méltányos” elosztásában is érvényesíteni kell, mert ez az uniós tagországok együttműködésének alapja – tette hozzá, aláhúzva, hogy meg kell alkotni egy “európai bevándorlási törvényt”. Ezzel kapcsolatban az európai szolidaritás megbontása leghangosabb képviselőjének nevezte Orbán Viktor magyar kormányfőt. Kijelentette: a német érdekek “nyílt megsértése”, hogy a bajor CSU “udvarol és tapsol” Orbán Viktornak, aki “minden szolidaritást elutasít Németországgal a menekültpolitikában”.

Hozzátette, hogy Németország szolidáris a segítségre szoruló uniós társállamokkal, de ha “egyes tagországok” úgy értelmezik a szolidaritást, hogy az agrártámogatásokra és a strukturális alapokból származó pénzekre azt kell mondani, hogy “igen, kérem”, a menekültekkel való szolidaritásra pedig azt, hogy “nem, köszönöm”, akkor “a következő német kormánynak össze kell kötni a menekültpolitika ügyét a következő uniós költségvetés tervezésével”.
   
A tavaszi franciaországi és hollandiai változásokkal kapcsolatban elmondta, Németország megtapasztalta, hova vezet a nacionalizmus, ezért az SPD megvédi a demokráciát és “védőbástyát” alkot az ismét “dühöngő nacionalizmussal” szemben. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a CDU/CSU-tól jobbra álló, Bundestagon kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt szerinte nem alternatíva, hanem “szégyen” Németországnak”. Mint mondta, egészen más országot akar, aki a szabad sajtót támadja és hazug sajtónak nevezi.

Életútjával kapcsolatban hangoztatta, hogy nem tartja “foltnak” vidéki származását és alacsony iskolai végzettségét, az ezzel kapcsolatos bírálat pedig “arrogáns és elitista”. Kiemelte, hogy élettörténete éppen azt mutatja, hogy pontosan érti és átérzi a németek többségét feszítő gondokat, ami alapvető elvárás egy kancellárral szemben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »