Éremeső várható Párizsban?

Éremeső várható Párizsban?

Lapunk megjelenésekor mindössze egy nap van hátra a párizsi olimpiai játékokig. A francia fővárosban már minden az esemény körül forog, a napokban a magyar küldöttség is megérkezett Párizsba. Több sportolónk is esélyes az éremszerzésre, ezért most összefoglaljuk, mire is számíthatunk az idei ötkarikás játékokon.

A három évvel ezelőtt, Tokióban rendezett olimpia kiemelkedő volt a magyar küldöttség számára, összesen 20 éremmel zártak – ennél többet (21) csupán az 1996-os atlantai ötkarikás játékokon szereztek. Az elemzők szerint a magyar sportolók idén akár meg is dönthetik ezt a rekordot, azt viszont fontos hozzátenni, hogy a jóslatok szerint kevesebb aranyéremmel kell számolni, mint három évvel ezelőtt. De kikben van meg az a potenciál, hogy Párizsban felálljanak a dobogó legfelső fokára, illetve mely sportolóink térhetnek haza ezüst- vagy bronzéremmel. 

A vizes sportokban reménykedhetünk

Vannak országok melyek a téli sportokban, mások a labdarúgásban, megint mások az atlétikában kiemelkedőek, Magyarország a vizes sportokban mondható kiemelkedőnek. Gondoljunk csak vissza, hány olimpiai érmet szereztek magyar sportolók kajak-kenuban vagy például úszásban. Hány és hány emlékezetes pillanatot szerzett Cseh Laci, Gyurta Dani vagy épp Hosszú Katinka. Az általam felsorolt olimpikonok Párizsban már nem ugornak medencébe – Hosszú Katinka ugyan a belgrádi Európa-bajnokságon megpróbálkozott a kvótaszerzéssel, azonban nem jött össze – a magyar úszócsapat nemzedékváltáson ment keresztül.

Kiváló magyar úszókból azonban a francia fővárosban sem lesz hiány, elég csak megemlítenünk Milák Kristófot, Kós Hubertet, Késely Ajnát, vagy a legújabb csillagot, Jackl Vivient. 

Kérdés, hogy Milák milyen mentális és fizikai formában érkezik az olimpiára, a júniusi úszó Eb-n ugyan aranyérmet szerzett 200 méter pillangón, a teljesítménye azonban korántsem volt meggyőző. Mindenki 1:53-as idővel számolt Milák esetében, végül az ideje éppenhogy csak becsúszott 1:54 alá, és a hajrában kis híján megelőzték. Ez a teljesítmény Párizsban aligha lesz elég az éremszerzésre, az idő pedig vészesen fogy. Reméljük, Miláknak sikerült összeraknia magát fejben az eseményre, és képes lesz régi önmagát nyújtani.

Nem szabad elfeledkeznünk Kós Hubertról és Késely Ajnáról sem. Míg az előbbi 200 méter vegyesen védte meg Eb címét, addig Késely 800 és 400 gyorson is aranyat szerzett Belgrádban. Joggal reménykedhetünk tehát abban, hogy az előző ötkarikás játékokhoz hasonlóan ezúttal is az úszóink fogják szállítani az érmeket, azonban a kajak-kenusainkról sem szabad megfeledkezni. A júniusban Szegeden megrendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon a magyar evezősök összesen 20 érmet szereztek, hat ezüst-, és négy bronzérem mellett tíz aranyérmet is begyűjtöttek.

Varga Ádám, aki az Eb-n 500 méter egyesben aranyérmet szerzett, 5000 méteren pedig egy ezüsttel gazdagodott, Párizsban kajak egyesben 1000 méteren, 500 méteren Kopasz Bálinttal kettesben, valamint gyorsasági K-1 1000 méteren áll rajtvonalhoz.

A még mindig csak 24 éves sportolóban óriási potenciál rejlik, melyet reméljük, hogy az olimpián kamatoztatni is fog. 

Hírdetés

Érdemes lesz kiemelt figyelemmel kísérni a Csipes Tamara–Gazsó Alida Dóra duó szereplését is. Csipes eredménylistáját hosszú lenne felsorolni, a 2016-os riói olimpián K4 500 méteren aranyérmet szerzett, a 2021-es tokiói játékokon a magyar csapat Csipes Tamara vezérletével megvédte címét ebben a számban, a 34 éves kajakozó e mellé még 500 méter egyéniben egy ezüstérmet is begyűjtött.

Csipes ugyan már nem számít fiatalnak, a sikeréhség azonban továbbra is ott él benne, erre szolgál bizonyítékul a szegedi Eb-n begyűjtött két arany-, és egy bronzérem is.

Valószínűleg a párizsi lesz az utolsó olimpiája, melyet szeretne minél emlékezetesebbé tenni, így az ő esetében is reménykedhetünk éremszerzésben. 

Csapatsportok

Mind kézi-, mind pedig vízilabdában kvalifikálták magukat a férfi és a női csapataink a párizsi olimpiára. Kezdjük most a kézilabdával. A válogatottakat hatos csoportokba osztották, a nők csoportjában a magyarokon kívül helyet kaptak a hollandok, spanyolok, brazilok, angolaiak, valamint a címvédő franciák. Az erőviszonyokat figyelembe véve a női kéziseinknek reális esélyük van a továbbjutásra, első mérkőzésüket július 25-én épp a torna fő esélyesének számító franciákkal vívják. 

Térjünk át a vízilabdásokra. A férfi vízilabda-válogatottunk a kétezres évek első és második felében is uralta a mezőnyt, a sidney-i, athéni és pekingi olimpiai játékokon is aranyérmet szereztek Kemény Dénesék. Ezt követően generációváltáson ment keresztül a magyar csapat, majd a tokiói olimpián ismét sikerült kiváló teljesítményt nyújtani, melynek egy bronzérem lett a gyümölcse. Immáron Varga Zsolt vezetésével, és kissé átalakuló csapattal készül a magyar küldöttség Párizsba, ahol a legnagyobb csoportkörbeli kihívójuk a címvédő szerbek lehetnek.

A női pólósaink továbbjutására is nagy esély mutatkozik, a csoportjukban öt csapat szerepel, közülük az első négy kvalifikálja magát az egyenes kieséses szakaszba. A magyarokon kívül itt találhatók még az ausztrálok, a hollandok, a kínaiak, valamint a kanadaiak. Ebből az ötösből a magyarok szerepeltek a legjobban az előző olimpián, ahol Bíró Attila vezetésével a bronzérmet szerezték meg. Párizsban már a Mihók Attila–Cseh Sándor kettős fogja irányítani a női csapatot, melyben helyet kapott a pöstyéni születésű Rybanská Natasa is. 

Rájuk is érdemes odafigyelni

Szilágyi Áron sorozatban ötödik olimpiájára készül, melyen szavaiból ítélve elsősorban a csapatversenyre fog összpontosítani. Nem hiába, a 34 éves olimpikon karrierje során már szinte mindent megnyert, ez az egyetlen cím, amely hiányzik a vitrinből.

Joggal reménykedhet Szilágyi és a magyar férfi kardcsapat, a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású négyesnek minden esélye megvan az éremszerzésre. 

A birkózóink is egy sikeres tornának nézhetnek elébe, a tavalyi belgrádi világbajnokságról a 2019-ben honosított Muszukajve Iszmail, és a 24 éves Losonczi Dávid is aranyéremmel tért haza. Emellett persze még rengeteg olimpikonunkért szoríthatunk Párizsban, hogy majd augusztus 11-én büszkén, érmekkel a nyakukban távozhassunk a francia fővárosból.

Megjelent a Magyar7 2024/30. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »