Éremeső: Cseh László megkoronázta pályafutását

Éremeső: Cseh László megkoronázta pályafutását

Az utolsó úszóéjjel PERCRŐL PERCRE A TELJES MAGYAR PROGRAM

Igazából két érmet tartottunk igazán reálisnak a magyarok záróestjén a riói olimpia úszóprogramjában. Nem titkoltan aranyat Hosszú Katinkától, miután toronymagasan a legjobb idővel jutott be a 200 méteres női hátúszás döntőjében. Ezüstöt vagy bronzot pedig Kapás Boglárkától, aki bár második legjobb idővel kvalifikált 800 gyorson a 8 közé, de itthon már nekünk is megmondta indulás előtt: éremért megy az ötkarikás játékokra. Cseh Lacitól nem várhattunk érmet azok után, ahogy 200 m pillangón, erősebb számában elpáholta a mezőny (7. lett), a döntőben pedig ott volt a világbajnok Chad Le Clos Dél-Afrikából, a világcsúcstartó amerikai Michael Phelps és a döntőbe a legjobb idővel bejutott szingapúri Joseph Schooling. De haladjunk sorban!

Hosszú Katinka szűk másfél másodperces előnnyel dübörgött be a döntőbe 200 m háton, ahol szuper rajtot vett, és 50-nél úgy tűnt, ez sétagalopp lesz. 100-nál is csak kicsit férkőzött hozzá közelebb az eddig mindenhol Katinka által elvert Maya DiRadó, és 150 méternél is még fél testhossz volt Hosszú előnye. Az igazság az, hogy még a célba érkezéskor is úgy látszott, hogy a falat Katinka érintette meg először, de a tábla azt mutatta, hogy Katinka tragikus benyúlásának ezüstérem lett a következménye, Maya DiRado, az amerikai pedig lenyúlta az aranyat a mi Katinkánk előtt – aki viszont így is minden dicséretet megérdemel, hisz az olimpiát 3 arannyal és 1 ezüsttel zárta – Keleti Ágnes mögött ő az egyetlen olimpián második legsikeresebb magyar sportoló.

Hosszú Katinka (M4 Sport): – Szerettem 2:06-on belül lenni. Bármikor, ha az ember ilyen szoros versenyben veszít, bánkódhatna, hogy egy pici kellett volna még, de én négy éremmel nem nagyon bánkódhatok. Nem gondoltam volna, hogy négy érmet szerzek.

Egy olyan, magyar érdekeltségű futam következett (100 m pillangó), amelytől nagyon féltünk. Volt egy, az idők alapján nagy esélyes szingapúri, Joseph Schooling, akit Cseh Laci edzője is aranyvárományosnak nevezett, volt egy Michael Phelps, minden idők leggyorsabb idejének tulaja, volt egy világbajnok Chad Le Clos és volt Cseh László, akivel csúnyán elbántak 200-on pár napja. Aztán jött a csobbanás, ahol Cseh Laci azonnal megmutatta klasszisát, tapadt Chadre és tapadt Phelpsre, az utolsó 50-en pedig mindent megmutatott, amit valaha láttunk tőle, beért mindenkit – a szingapúrin kívül, így az olimpiák történetében először osztottak ki egyéni számban 3 ezüstöt. Egyet Michael Phelpsnek, egyet Chad Le Closnak és egyet Cseh Lászlónak! Bronzérmet természetesen így nem osztottak, de ez az élet nagy igazsága volt így.

Cseh László (M4 Sport): – Nagyon örülök, hogy meglett az ezüstérem, a szingapúri versenyző elősége tekintélyt parancsoló. Az, hogy Phelpsszel és Le Clos-val holtversenyben végeztem, szimbolikus.

És akkor az olimpia utolsó magyar vonatkozású számában Kapás Boglárka taktikus úszását élvezhettük végig. Az Újpest 23 éves versenyzője végig taktikus úszással a világcsúcsot repesztő Katie Ledecky mögött, a brit Jazz Carlinnal végig versenyben az ezüstért, harmadikként csapott a falhoz. Éremért ment Rióba, meg is szerezte azt – második kedvenc számában. Pechére 1500 nincs az olimpián, csak vb-n és Eb-n. Úgyhogy jövőre, Budapesten megmutathatja.

Kapás Boglárka (M4 Sport): – Csak két tizedre voltam az ezüsttől, de amiért jöttem, azt hazaviszem. Amikor elindultam a célbaérkezés után a medenceparton, akkor esett le, hogy mi történt. Köszönöm a szüleimnek, edzőimnek, profizmusuknak. Mindenki mellettem állt. Köszönöm az Újpestnek, hogy tárt karokkal fogadtak és minden segítséget megkaptam, köszönöm a sportpszichológusnak, a masszőrnek, és mindenkinek, ez egy nagy, közös siker volt.

A magyar úszócsapat – Hosszú Katinkával az élen – 3 arannyal, 2 ezüsttel és 2 bronzzal zárt, ami túlszárnyal minden előzetes várakozást, a fiúk várakozáson aluli szereplését pedig még hosszú hetekig fogja elemezni a Magyar Úszó Szövetség, amelynek ez is a dolga.

Köszönjük kitartó figyelmüket, amivel kitüntették az úszóversenyeket, a hét végétől a kajak-kenus versenyek sora jön az olimpia végéig, lehet, hogy hasonló sikerekkel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »