Erélyes figyelmeztetésben részesült a prágai amerikai nagykövet

Erélyes figyelmeztetésben részesült a prágai amerikai nagykövet

Erélyesen figyelmeztette az Egyesült Államok prágai nagykövetét a cseh államfő, amiért az megjegyzést tett Milos Zeman tervezett moszkvai útjára.
“Nem tudom elképzelni, hogy a washingtoni cseh nagykövet tanácsot adna az amerikai elnöknek, hová utazzon.
Külföldi útjaim terveibe semmiféle nagykövet nem fog beleszólni” – mondta Milos Zeman a Parlamentní listy hírportálnak adott, vasárnap megjelent interjújában Andrew Shapiro amerikai nagykövet egy hete elhangzott szavaira reagálva.
Az amerikai nagykövet a cseh közszolgálati televízióban felhívta a figyelmet arra, hogy Zeman lehet az egyetlen európai uniós államfő, aki májusban Moszkvában részt vesz a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából megrendezendő ünnepségeken.
Andrew Shapiro ezt “eléggé kényes” helyzetnek minősítette, de megjegyezte: nem az ő feladata megmondani a cseh elnöknek, mit tegyen, vagy ne tegyen.
“Attól tartok, hogy e nyilatkozat után Schapiro nagykövet előtt bezárultak a Hradzsin kapui” – mondta Zeman.
Orosz források szerint a moszkvai megemlékezésen Milos Zemanon kívül az EU-ból csak a ciprusi és a görög államfő lesz jelen.
Az államfő tervezett útját élesen bírálja a cseh ellenzék és a kormánykoalíciós pártok néhány politikusa is. Bohuslav Sobotka miniszterelnök azonban ismételten kijelentette, hogy a kormány nem lát problémát Zeman moszkvai látogatásában. A Právo című napilap szombaton azt írta, hogy a külügyminisztérium az út jóváhagyását javasolta a kormánynak.
A moszkvai megemlékezést a nyugati politikusok többsége az ukrajnai helyzet miatt bojkottálja. A vendégek között ott lesz azonban például Kim Dzsong Un észak-koreai vezető. Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy csak május 10-én, egy nappal az ünnepség után látogat Moszkvába.
Milos Zeman korábban úgy fogalmazott, hogy oroszországi látogatása “a hála kifejezése lesz azért, hogy ebben az országban (Csehországban) nem kell németül beszélnünk”.
“Oroszországba azért megyek, hogy lerójam tisztelem a Csehszlovákia felszabadításában elesett 150 ezer szovjet katona előtt” – mondta a cseh államfő a közelmúltban a Frekvence 1 rádióállomásnak adott interjújában.

Hírdetés

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »