Eredménytelenül zárult a G20-csúcs

Eredménytelenül zárult a G20-csúcs

Parázs vita mellett, kézzelfogható eredmény nélkül zárult a G20 csoport ülése. Washington kitart kereskedelmi politikája mellett, míg Franciaország nem hajlandó tárgyalni úgy, hogy „fegyvert szegeznek a fejéhez”.

Eredménytelenül zárult a G20 csoport hét végi Buenos Aires-i ülése. A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet ülés utáni jegyzőkönyv-tervezetében úgy fogalmaztak: a világgazdaság növekedése egyre kevésbé egyenletes, és számos veszély fenyegeti, többek között a pénzügyi kockázatok, a növekvő kereskedelmi és geopolitikai feszültségek.

A lefelé mutató, középtávú kockázatok erősödtek, a fejlődő és feltörekvő piacoknak pedig fel kell készülniük a magas volatilitásra és a tőkekivonásra.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter felvetette egy új szabadkereskedelmi egyezmény lehetőségét az Európai Unióval, de francia kollégája, Bruno Le Maire, kijelentette, nem hajlandók úgy tárgyalni, hogy közben fegyvert szegeznek a fejükhöz.

Hírdetés

A francia politikus leszögezte:

Ez vélhetően nem a G20-csúcs után fog megtörténni, Mnuchin ugyanis hangsúlyozta: a korlátozásoknak nem lesz negatív makrogazdasági hatásuk az Egyesült Államokra, az idei, 3 százalék körüli GDP-növekedést szerinte semmi nem veszélyezteti.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója ezzel szemben úgy vélte: 0,5 százalékponttal csökkenhet a globális GDP-növekedés, ha folytatódik a kereskedelmi adok-kapok, különösen a fejlődő és feltörekvő piacoknak árthatnak a feszültségek. Az IMF azonban egyelőre fenntartotta korábbi előrejelzését, 2018-ban és 2019-ben is 3,9 százalékos gazdasági növekedést vár.

A Kína és az Egyesült Államok közti kereskedelmi feszültségről nem tárgyaltak a felek.

Mnuchin a kínai félre fogta az egyeztetések hiányát, de sajtóértesülésekből úgy tudni: a két ország nem is vette fel egymással a kapcsolatot, hogy Buenos Airesben kétoldalú tárgyalásokat folytassanak.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »