Eredményes volt a V4 és Juncker találkozója

Eredményes volt a V4 és Juncker találkozója

BUDAPEST. Orbán Viktor miniszterelnök értékelése szerint sikeres, eredményes és hasznos volt a visegrádi országok (V4) és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerdai találkozója – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezetõ kifejtette: a kormányfõ szerint a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) teljesen egységesen léptek fel minden kérdésben, sikerült bemutatni a bizottság elnökének, hogy ez egy szoros, hatékony és sikeres együttmûködés. A munkavacsorán Magyarország a V4-es partnerekkel együtt azt az álláspontot képviselte, hogy a nyugati és keleti tagállamok között nem lehet kettõs mérce, mert napi gyakorlat a bizottság részérõl, hogy kettõs mércét alkalmaz a közép-európai országokkal szemben: "amit szabad Nyugaton, azt tiltják Keleten".   

Orbán Viktor beszélt az ukrán oktatási törvényrõl is, és a leghatározottabb fellépésre kérte Jean-Claude Junckert az ügyben, hogy azok a jogok, amelyek korábban megillették a magyar nyelvet használó tanulókat, továbbra is megillessék õket – közölte Lázár János. Hozzátette: a kisebbségek érdekeinek védelmében minden olyan törvényt hatályon kívül kell helyezni, amely hátrányosan különbözteti meg õket. Megjegyezte: a magyar miniszterelnök az Európai Néppárt elnökségének ülésén, továbbá az Európai Tanács ülésén is szóba hozza a kérdést. A kormány kötelessége minden magyar megvédése a Kárpát-medencében – jelentette ki.

Hírdetés

Lázár János arról is beszélt, hogy óriási nyomás nehezedik a közép-európai országokra bevándorlásügyben, miután az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) elfogadott egy olyan tervezetet, amellyel felülrõl nyitott, folyamatosan mûködõ betelepítési mechanizmust akarnak megvalósítani.   

A közép-európai kormányok legfontosabb célkitûzése a kötelezõ betelepítés elkerülése, a kialakult társadalmi viszonyok stabilitása – jelentette ki. Azt is mondta, Magyarország nem foglalkozik azzal, hogy Németország, Franciaország vagy a Benelux-államok hogyan szervezik meg a közösségüket, hogyan hívnak be bevándorlókat, de ennek költségeit nekik kell viselniük.   


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »