Erdőmentéssel harcolnak Vágsellyén a klímaváltozás ellen

Erdőmentéssel harcolnak Vágsellyén a klímaváltozás ellen

Jelentős összeget kapott Vágsellye önkormányzata az éghajlatváltozás következményeinek enyhítésére. Jelenleg is zajlik a mintegy tízhektáros Vág menti parkerdő felújítása, a lakosok azonban érzékenyen reagálnak minden egyes fakivágásra, területrendezésre, rongálásra. Sajátjuknak tekintik a kirándulóhelyet. Van, aki szeretné, ha megszépülne, másoknak eredeti, természetes formájában volt elfogadhatóbb a környék.

Dzsungel helyett park

A Norvég Alaptól kapott, csaknem 900 ezer euró támogatásból jut pénz arra, hogy biztonságos és kellemes kirándulóhellyé váljon a terület. A klímaváltozások következményeinek enyhítésére kapott támogatásból egy önkormányzati alapiskola épületét is hőszigetelik. Jozef Belický, Vágsellye polgármestere már a parkerdő felújításával kapcsolatos tervek bemutatásakor hangsúlyozta, elsődleges céljuk rendbe rakni a korábban átláthatatlan dzsungelre emlékeztető zöldterületet, ahol sötétedés után nem nagyon ajánlatos barangolni. Régebben, a múlt század nyolcvanas éveiben közvilágítás is volt a parkerdő ösvényeinél, de azt tönkretették a vandálok. A két töltés közötti, mintegy hat hektáros erdőt több alkalommal is kitakarították a vágsellyei önkéntesek. A hétvégi brigádok lelkes szervezői a helyi értékmentő és környezetszépítő társulások voltak. Ismeretterjesztő és készségfejlesztő tábla, rovarház, játszótér, tűzhely, pingpongasztal fogadja a természetjárókat az első, már felújított szakaszon. A város vezetése még 2015-ben együttműködési memorandumot írt alá a Vág Menti Folyamkezelő Vállalat (Povodie Váhu) vezetésével. A Renováció és az In Vest társulás, valamint az Urbariát társulás közösen újítja fel a Vág két töltése között lévő parkerdőt.

 

Hírdetés

Fakivágás, vagy ritkítás?

Az eredeti terv szerint új járdákat és játszótereket építenek az évek óta elhanyagolt, gazzal benőtt területen, valamint kültéri sportszereket helyeznek ki. A parkerdőben a járdák felújításával egyidejűleg olyan futóösvényt terveznek, amelyen százméterenként megjelölnék a távokat, hogy a kezdő futók és a gyerekek is kedvet kapjanak a sportoláshoz. Tavaly év végén a lakosok nemtetszését váltotta ki, hogy a terület egyik szakaszán, amely mintegy négyhektáros, ritkították az erdőt. A művelet során bokrokat, fákat, különböző invazív, azaz nem őshonos növényeket távolítottak el. A fakivágás elsősorban annak a betonterületnek a környékét érintette, ahol a farönköket tárolják. Később itt lesz egy ivóvizes kút, néhány szociális helyiség, a közelben épül meg a játszótér és a kis tó. Egyik korábbi látogatásunk során is találkoztunk munkásokkal az erdőben, akkor a híd közelében lévő területen irtották a gyomot, amelyet a körhintások szoktak kibérelni. Gabriela Brániková, a városi hivatal dolgozója arról tájékoztatta a sajtót, hogy mindez az erdő megmentése érdekében történik. Ha a város nem vette volna hosszú távon bérbe a területet, a kellő méretet elérő fákat kivágták volna. Ez történt korábban a hatalmas folyóparti jegenyékkel, amelyeket további feldolgozásra szállítottak.

 

Védeni kell a területet

A parkerdő bérbe vett területén több szakaszra bontva végzik a tisztítást, gyomtalanítást. A közelmúltban új szemétgyűjtő kukákat helyeztek ki a megtisztított járdák közelében, de ezekre is folyamatosan vigyázni kell, mert mindig akadnak vandálok, akik tönkreteszik őket. Legutóbb Róbert Andráši városi és megyei képviselő tett közzé felvételeket arról, hogy a nemrég kihelyezett szemeteseket kirántották a földből és összetörték. Arra kérte a városi rendőrség dolgozóit, hogy járőrözzenek gyakrabban a részben felújított parkerdő területén.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »