Erdoganék magyar iskolát záratnának be?

A gülenisták elleni tisztogató hadjárat az Index szerint elérhetett Magyarországra is.

Magyarországon működő török oktatási intézmények bezáratását kérte Törökország budapesti nagykövete, Sakir Fakili a magyar kormánytól – írja az Index a Türkinfóra hivatkozva, amely a nagykövet Anadolu hírügynökségnek adott interjúját szemlézte.

Fakili állítólag biztosította arról a magyar kormányt, hogy a két alapítványi iskola helyett más török iskolákat hoznak majd létre, szükség esetén a török oktatási minisztérium közreműködésével. Az Index szerint a budapesti Orchidea iskoláról és Jázmin óvodáról lehet szó, előbbi angyalföldi tagintézményének igazgatóhelyettese, Orosz Balázs azt mondta, nem tudja megmondani, van-e közük Fethullah Gülenhez. Ugyanakkor „nem megerősített forrásból” hallott arról, hogy a török kormány célkeresztjébe kerültek.

„Nehezen tudnám elképzelni, hogy Európában, az EU-ban bármilyen lépést tenne egy kormány egy helyi szabályok szerint működő intézmény ellen, amelynek semmi köze Törökországhoz, nincs kapcsolata a török kormánnyal”

– jelentette ki a portálnak Orosz Balázs igazgatóhelyettes.

A török kormány szerint Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónok áll a fél hónappal ezelőtti puccskísérlet mögött. A gülenisták nemzetközi hálózatot építettek ki Erdoganék szerint, valamint párhuzamos államot építettek fel Törökországban.

A puccskísérletet követően minden Gülenhez akár csak kicsit is köthető személyt vagy intézményt bezárnak vagy felszámolnak, így kerülhetett képbe a magyarországi két oktatási intézmény is (ahogy sok más is a világban, erről a BBC közölt összeállítást). Ugyan ezek bezáratása illene a magyar kormány Törökországgal fenntartott viszonyához, független alapítványi iskolák külső nyomásra történő bezárása okozhatna botrányt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »