Erdogan viszonylag kedvező alkut kötött: harc nélkül kaphat meg fontos területek Észak-Szíriában

Erdogan viszonylag kedvező alkut kötött: harc nélkül kaphat meg fontos területek Észak-Szíriában

Az Egyesült Államok és Törökország csütörtökön megállapodásra jutott a tűzszünetben, vagyis a kurdok elleni támadások egy időre vélhetően szünetelni fognak. A megállapodás keretében Törökország harc nélkül kap meg stratégiailag fontos területeket Északkelet-Szíriában. A paktum a Törökország elleni gazdasági szankciók felfüggesztését is tartalmazza.

Az ötnapos tűzszüneti megállapodást Mike Pence amerikai alelnök nagyon pozitívan értékelte. Pence Recep Tayyip Erdogan török államfővel tárgyalt az egyezményről. A tárgyaláson jelen volt a „másik Mike”, vagyis Mike Pompeo külügyminiszter is.

Az egyelőre kérdéses, hogy lehet-e tartós a fegyverszünet, Ankara célja ugyanis, hogy hadseregével egészen az iraki határig nyomuljon Szíria északi részén. Amennyiben Törökország megkapja amit akar, és a kérdéses területről kivonulnak a kurdok, akkor hajlandó elkötelezni magát a tartós fegyverszünet mellett.

A kurdok egyelőre úgy nyilatkoznak, hogy támogatják a fegyverszünet fenntartását.

Hírdetés

A török offenzívának legkevesebb 73 civil halottja van. A törökök oldalán szíriai „ellenzéki” erők is harcolnak, amelyek között azonban szélsőséges iszlamista csoportok is vannak, akik nem kímélik sem a civileket, és a híradások szerint az eddig kurdok által börtönben tartott, Iszlám Állam mellett harcoló dzsihadistákat szabadon engedik.

Közben az amerikai hadsereg  szervezett módon adja át helyet több kulcsfontosságú városban az orosz katonaságnak. A szír polgárháborúban eddig szemben álló felek a kurdok védelme érdekében kötöttek alkut. Kobane városa gyakorlatialg már orosz ellenőrzés alatt áll.

A szír kormányerők, akik ellen az USA nemrég még a szír lázadókat támogatta, szintén a kurdokkal szövetségben vonult be Manbídzs és Rakka városokba – mindkettő stratégiai fontosságú település. Az orosz térfoglalás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a törökök nyomás alatt érezzék magukat és ezért megegyezésre törekedjenek a tűzszünet kapcsán. A Geopolitical Futures szakportál elemzése szerint Moszkva azt kérte Ankarától, hogy a tervezett 30 kilométer széles biztonsági határsáv helyett elégedjen meg 10 kilométeres sávval.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »