Erdogan: „sosem fogom a Hamászt terrorista szervezetnek tekinteni” – a török-görög kapcsolatok viszont új korszakba léphetnek

Új korszakba léphetnek a török-görög kapcsolatok Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint, aki az ENSZ Dubajban rendezett éghajlatváltozási csúcstalálkozójáról (COP28) hazatérőben adott, a török elnöki hivatal által közzétett interjújában elmondta, december elején Görögországba utazik.

"Remélem, új korszak köszönt be a két ország viszonyában" – fogalmazott Erdogan, hozzátéve, hogy görögországi látogatásán az eltérő álláspontokat és az Európai Unió és Törökország közötti kapcsolatokat szeretné megvitatni Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel.

Ankara és Athén októberben, évek óta tartó feszültséggel terhes távolságtartás után kezdett ismét tárgyalásokat. Az Égei-tenger felségjogai és az ott található nyersanyagok, például a földgáz kitermelése körül kialakult nézeteltérések miatti többéves politikai feszültség után az enyhülés jelei kezdenek mutatkozni a két NATO-tagország viszonyában.

Hírdetés

Az interjúban Erdogan kitért azon washingtoni bírálatokra is, melyek azt követően érték Ankarát, hogy támogatásáról biztosította a Hamász iszlamista szervezetet.

"Sosem fogom a Hamászt terrorista szervezetnek tekinteni, nem érdekel, ki mit mond ezzel kapcsolatban" – szögezte le. Hozzátette: "a külpolitikánkról Ankarában határozunk és kizárólag Törökország érdekeit, a török nép elvárásait tartjuk szem előtt".

Elmondta, továbbra is reménykedik, hogy egyszer pontot lehet tenni a konfliktus végére, ám kiemelte: a Hamászt nem lehet figyelmen kívül hagyni. "Nem életszerűek a Hamász megsemmisítésére vonatkozó forgatókönyvek" – tette hozzá.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »