Erdogan kíméletlen háborúra készül Kurdisztánban

MTI nyomán

Törökország 2015-ben több mint 3100 kurd felkelővel végzett, és „meg fogja tisztítani a hegyeket és városokat” a terroristáktól – jelentette ki csütörtökön újévi köszöntőjében Recep Tayyip Erdogan török elnök.

 

Hírdetés

„A Török Köztársaságnak módjában áll, és elszánta magát arra, hogy legyőzze a szeparatista terrorista szervezetet” – utalt Erdogan a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elnevezésű kurd terrorszervezetre.

Két év tűzszünet után tavaly nyáron újultak ki a harcok a török hadsereg és a kurd fegyveresek között, a reményét is elpusztítva annak, hogy sikerrel záruljon a 2012-ben elindított békefolyamat, amely véget vethetett volna az elmúlt több mint három évtizedben 40 ezernél is több életet követelő konfliktusnak. A PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek minősíti.

Recep Tayyip Erdogan sajnálatát fejezte ki, hogy a harcokban 200 török katona, rendőr és civil is meghalt. December közepén a török haderő mintegy 10 ezer katonával, harckocsikkal és harci helikopterekkel indított nagyszabású támadást a kurdok lakta térségben, ahol gyakorlatilag háborús állapotok uralkodnak.

Közben a vadászgép lelövése miatt megromlott orosz-török viszony árnyékában, az „ellenségem ellensége a barátom” elve alapján lassan újraépülhet Moszkva és a kurdok hetvenes-nyolcvanas években virágzó barátsága. Lavror orosz külügyminiszter múlt héen „aktív segítséget” ígért a kurdoknak – igaz, egyelőre cak az Iszlám Állam ellen.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »