Erdogan bocsánatot kért az orosz gép lelövéséért

Erdogan bocsánatot kért az orosz gép lelövéséért

Recep Tayyip Erdogan török államfő levelet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy kifejezze sajnálatát az orosz vadászgép lelövése miatt, amit a török katonaság tavaly novemberben lőtt i a légtér megsértésére hivatkozva, a katapultáló pilótát pedig még a levegőben lelőtték. Erről Erdogan szóvivője tájékoztatta a sajtót Ankarában.

 

Az elnök szóvivője szerint Erdogan a levélben ifejezte abbél reményét, hogy a pilóta családja „megbocsát” Törökországnak.

 

„Az elnök felszólította orosz kollégáját, hogy állítsák vissza az Oroszország és Törökország közötti hagyományos baráti kapcsolatokat, és dolgozzanak együtt a regionális válságokon és a terrorizmus elleni harcban”, mondta Erdogan szóvivője, majd hozzátette, „Örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a török és orosz fél megegyeztek, hogy lépéseket tesznek a kapcsolatuk javítása érdekében”.

 

Hírdetés

A levél létezését a Sputniknews.com orosz hírportál is megerősítette, kiemelve a levél azon részét, amiben az áll: „Sosem állt szándékunkban lelőni az Orosz Föderáció repülőgépét”, illetve „Oroszországot mindig stratégiai partnernek és barátnak tekintettük”.

 

Az orosz Su-24M típusú vadászgépet egy szíriai bevetésről visszatérve lőtték le török földi egységek 2015. november 24-én, amiért az megsértette a légteret. Az incidens egy olyan helyen történt, ahol a repülőgép mindössze néhány kilométeren keresztül halad török légtérben. Törökország azt állította, figyelmeztették a pilótát, mielőtt tüzet nyitottak, de ilyen rövid távon sokan ezt nem tartották elképzelhetőnek. Az incidens eredménye komoly feszültséget okozott a két ország között.

 

Reuters.com, Sputniknews.com

Nyirókép: Sputniknews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »