Erdogan: "az izraelieknek nincs lelkiismeretük, becsületük, büszkeségük"

Tovább nőtt vasárnapra az Izrael és Törökország közötti diplomáciai feszültség, miután a török kormányfő úgy fogalmazott, hogy Izrael Hitler barbárságát is felülmúlja a gázai hadművelettel.

Recep Tayyip Erdogan az augusztusi elnökválasztást felvezető kampány egyik eseményén szombat este bírálta az izraeli hadsereg offenzíváját, valamint emlékeztetett arra, hogy sok palesztin civil áldozatuk van a harcoknak.
A török miniszterelnök úgy fogalmazott, az izraelieknek “nincs lelkiismeretük, becsületük, büszkeségük, és azok, akik nap mint nap elítélik Hitlert, felülmúlják őt a barbárságban.”

Beszédében a kormányfő ugyanakkor nyugalomra szólította fel a török népet. Mint mondta, nem kerülhet sor a zsidó lakosság tagjaival szembeni túlkapásokra. Törökországban hozzávetőleg 17 ezer zsidó él, a gázai konfliktus miatt pedig az elmúlt napokban több városban is Izrael-ellenes tüntetéseket tartottak.

Hírdetés

A török bírálatok miatt Izrael a héten bejelentette, hogy minimálisra csökkenti diplomáciai jelenletét az országban, az izraeli külügyminisztérium pedig szombaton figyelmeztette Törökországba készülő állampolgárait, hogy lehetőleg válasszanak más úti célt, amennyiben pedig mégis Törökországba kell utazniuk, legyenek éberek és kerüljék a demonstrációkat.

Frissítés: megint kiderült: aki zsidót bírál, az antiszemét
Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap reagált a fentiekre.
“Hallottam a török miniszterelnök rendkívül súlyos szavait, és azt mondtam John Kerry amerikai külügyminiszternek, hogy Erdogan kijelentései antiszemita jellegűek” – jelentette ki, és ezzel részéről megoldottnak is tekintette az ügyet.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »