Erdogan az EU-nak: azt hangoztatjátok, hogy demokrácia, aztán erővel és csalással megdöntitek a venezuelai kormányt

Recep Tayyip Erdogan török elnök elfogadhatatlannak nevezte kedden, hogy az európai országok többsége elismerte Venezuela ideiglenes elnökeként Juan Guaidót, a dél-amerikai ország ellenzéki többségű parlamentjének vezetőjét.

Erdogan Ankarában, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakcióülésén felszólalva, az Európai Uniónak címezve szavait, úgy fogalmazott: „(Venezuela) hozzád tartozik? Hogy mondhatod, hogy »menj innen!« egy olyan embernek, aki választott vezető? Hogy adhatod át az államfői jogköröket valakinek, aki választáson még meg se mérettette magát? Hol a demokrácia? Úgy volt, hogy demokraták vagytok. Egyfelől azt hangoztatjátok, hogy demokrácia, demokrácia, demokrácia, másrészről pedig erővel és csalással megdöntitek a (venezuelai) kormányt. Ez az Európai Unió! Törökország határozottan ellene van ennek az imperialista felfogásnak” – jelentette ki Erdogan.

Az európai országok közül Franciaország, Németország, Svédország, Nagy-Britannia, Ausztria, Dánia, Spanyolország, Hollandia, Finnország, Luxemburg, Portugália, Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvánia, Csehország, Horvátország és Macedónia ismerte el hétfőn Guaidót Venezuela ideiglenes elnökének, miután letelt az a nyolc nap, amelyet Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnöknek adtak a szabad és demokratikus választások kiírására. Maduro közölte, hogy nem enged a külső nyomásnak, és továbbra is államfőnek tekinti magát.

Hírdetés

A dél-amerikai országban azt követően szélesedett ki a belpolitikai válság, hogy Guaidó január 23-án egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát.

Erdogan még aznap felhívta Madurót, és a demokrácia nevében Ankara támogatásáról biztosította. „Maduro testvérem! Maradj erős, melletted vagyunk” – fogalmazott a beszélgetésben Erdogan.

A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi – köztük számos latin-amerikai – ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek. Ugyanakkor akadnak semleges álláspontra helyezkedő államok is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »