Érdemi változás jön a tulajdoni lapok letöltésénél, de marad az ingyenes lehetőség

Érdemi változás jön a tulajdoni lapok letöltésénél, de marad az ingyenes lehetőség

Az eddigi nem hiteles verzió helyett a hivatalos eljárásokban is használható hiteles tulajdoni lapot igényelhetnek ingyenesen a magánszemélyek.

A területi közigazgatás működésével, az ingatlan-nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosításáról című törvényjavaslat indoklása kitér arra, hogy papíralapon nem hiteles tulajdonilap-másolat már 2010. január 1-je óta nem szolgáltatható. A módosítás most kivezetné az elektronikusan szolgáltatható nem hiteles tulajdonilap-másolatot is, amely tartalmában a hitelesítési záradék kivételével teljes egészében megegyezik a hiteles tulajdonilap-másolattal, felhasználhatósága azonban a hitelesítési záradék hiánya miatt jóval korlátozottabb.

A hír nyomán felvetődött, hogy ezzel elveszne a természetes személyek évenkénti kétszeri díjmentes letöltési lehetősége, de a Miniszterelnökség pénteken jelezte, nem szűnik meg a tulajdoni lapok ingyenes letöltésének lehetősége, a magánszemélyek továbbra is évente két alkalommal juthatnak hozzá térítés nélkül ingatlanadatokhoz.

Hírdetés

Ráadásul a kormány javaslata szerint az eddigi nem hiteles verzió helyett a hivatalos eljárásokban is használható hiteles tulajdoni lapot igényelhetnek ingyenesen az ügyfelek, így javul a szolgáltatás színvonala.

A törvényjavaslat indokolásában is az szerepel, hogy a tervezett szabályozás növeli az ingatlanforgalom biztonságát, ezáltal az ingatlan-nyilvántartásba vetett közbizalmat azáltal, hogy az egyes jogügyletek, illetve hatósági intézkedések elektronikusan hitelesített adattartalmú tulajdoni lapokon alapulnak.

A törvényjavaslat szerint a két ingyenes lehetőségen túl a hiteles tulajdoni lapmásolat 3000 forintért lesz igényelhető az eddigi 3600 helyett.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »